Kod | SP1701N |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
Kierunek studiów | Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 35 |
Czas trwania | 2 semestry - początek: 23 i 24 listopada 2024. |
Adres WWW | https://rekrutacja.uwm.edu.pl/content/podyplomowe/menedzer-jakosci-i-bezpieczenstwa-zywnosci#axzz76hqlaSaC |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
(pokaż minione tury)
-
Rekrutacja na studia podyplomowe na rok akademicki 2024/2025 (semestr zimowy, semestr letni)
Tura 2 (01.11.2024 00:00 – 23.11.2024 23:59)
Cel
Uzupełnienie wiedzy zawodowej z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, z elementami inżynierii jakości, bromatologii, mikrobiologii i toksykologii żywności. Przygotowanie do pracy na stanowiskach kierowników oraz pełnomocników ds. jakości i/lub bezpieczeństwa żywności (quality manager/ food safety manager) w zakładach sektora rolno-spożywczego. Nabycie umiejętności stosowania praktycznych metod oraz narzędzi służących do łączenia zakładowych programów bezpieczeństwa żywności z narodowymi planami poprawy zdrowia publicznego. Pogłębienie wiedzy dotyczącej m.in. projektowania, wdrażania, utrzymania i weryfikacji systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności (GAP, GMP/GHP, GLP, HACCP, ISO 9001, ISO 22000, ISO/TS 22002, FSSC 22000, ISO 22301, BRC, IFS, SQF, ISO 19011, ISO 22301, GLOBALGAP), w tym obrony żywności (food defense, TACCP), oszustw żywnościowych (food fraud) i przestępstw żywnościowych (food crime), a także zarządzania alergenami pokarmowymi (food allergen management), w produkcji i obrocie żywnością oraz przygotowanie do praktycznego stosowania narzędzi doskonalenia ww. systemów.
Zasady kwalifikacji
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest posiadanie przez kandydata dyplomu ukończenia studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji, obrotu żywnością i gastronomii, a także pracownicy organów urzędowej kontroli żywności i kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, jak również osoby pracujące w szkolnictwie zawodowym. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty: a. podanie o przyjęcie na studia podyplomowe (plik do pobrania z IRK), b. kwestionariusz osobowy (plik do pobrania z IRK, plik z podaniem), c. zgoda na przetwarzanie danych osobowych (plik do pobrania z IRK, plik z podaniem), d. odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych.
Absolwenci, poza urzędowym świadectwem ukończenia studiów podyplomowych, otrzymują dodatkowo 4 unikatowe certyfikaty:
1. Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności/HACCP,
2. Specjalista ds. zarządzania alergenami pokarmowymi,
3. Specjalista ds. dokumentowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności/HACCP,
4. Pełnomocnik ds. jakości i bezpieczeństwa żywności/HACCP.