Kod | SP1702N |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
Kierunek studiów | Żywienie człowieka i dietetyka |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 3 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | UWM, Katedra Żywienia człowieka, 10-718 Olsztyn, ul. Słoneczna 45f |
Adres WWW | https://rekrutacja.uwm.edu.pl/content/podyplomowe/zywienie-cz%C5%82owieka-i-dietetyka#axzz8JahTqYsg |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Charakterystyka
Studia te będą miały charakter dokształcający. Są adresowane do osób o różnym profilu wykształcenia formalnego, w tym osób zainteresowanych zagadnieniami z zakresu żywienia i dietetyki i ich wykorzystaniem na własne potrzeby oraz osób planujących związanie swojej kariery zawodowej z prowadzeniem edukacji żywieniowej, udzielaniem porad żywieniowych, planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego, nadzorem nad zakładami żywienia zbiorowego, świadczeniem usług żywieniowo-dietetycznych i prowadzeniem związanej z tym działalności gospodarczej, nadzorem nad osobami/rodzinami wymagającymi wsparcia w ramach opieki społecznej lub pielęgniarskiej oraz osoby posiadające kwalifikacje pedagogiczne do pracy w zawodzie nauczyciela udoskonalą wiedzę z zakresu żywienia człowieka i podstaw dietetyki.
Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się
Absolwent studiów podyplomowych zdobędzie specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Nabyta wiedza pozwoli absolwentowi na prowadzenia edukacji żywieniowej różnych grup populacyjnych z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi informacyjno-komunikacyjnych, prowadzenia indywidualnego i grupowego poradnictwa żywieniowego, planowania żywienia i nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego oferującymi posiłki dla ludzi zdrowych i chorych, prowadzenia działalności gospodarczej związanej z usługami żywieniowo-dietetycznymi.
Warunki/zasady kwalifikacji
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia o różnym profilu wykształcenia formalnego, a w szczególności do absolwentów po kierunkach studiów związanych z żywnością i żywieniem, towaroznawstwem żywności, przemysłem spożywczym, naukami biologicznymi, opieką społeczną, medycyną, zdrowiem publicznym i innymi kierunkami pokrewnymi związanymi ze zdrowiem człowieka. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
podanie o przyjęcia na studia podyplomowe (generowany w systemie IRK),
kwestionariusz osobowy (generowany w systemie IRK),
oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów.
Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do uiszczenia opłaty za studia (jednorazowo lub w ratach), zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.
.