Kod | SP3004N |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Rolnictwa i Leśnictwa |
Kierunek studiów | Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Czas trwania | 2 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Oczapowskiego 8, pok. 07, 10-719 Olsztyn |
Godziny otwarcia sekretariatu | 08:00 - 14:30 |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Studia podyplomowe w zakresie: Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym
Studia realizowane w ramach zadania: „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie" Studia Podyplomowe współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 2.3 „Wsparcie dla szkolenia doradców” w ramach działania „Usługi doradcze, usługi z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym i usługi z zakresu zastępstw” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Forma studiów podyplomowych: niestacjonarne
Czas trwania: dwa semestry
Zajęcia dla słuchaczy są bezpłatne (organizator zapewnia zakwaterowanie, wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu)
Liczba godzin dydaktycznych: 247 (70 pkt ECTS)
Studia podyplomowe mają na celu kształcenie kadry doradczej w zakresie zagadnień związanych z prowadzeniem przetwórstwa rolno-spożywczego żywności w gospodarstwie rolnym, które pozwala zwiększyć konkurencyjność gospodarstw rolnych, poprzez ofertę produktów innych niż produkt masowy.
Liczba miejsc:
· 40 osób, w tym 33 osób zatrudnionych w publicznych podmiotach doradztwa rolniczego (ODR, CDR lub izbach rolniczych) oraz 7 osób zatrudnionych w prywatnych firmach doradczych lub świadczących usługi doradcze w formie samozatrudnienia.
Wszystkie podmioty doradcze muszą mieć siedzibę na terenie makroregionu, składającego się z województw: kujawsko-pomorskiego, pomorskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i zachodniopomorskiego.
Absolwent studiów podyplomowych z zakresu „Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym” ma wiedzę z zakresu właściwości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technik, metod i narzędzi oraz technologii stosowanych w procesach przetwarzania żywności. Ma świadomość przemian fizyko-chemicznych i biochemicznych zachodzących podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych. Zna metody utrwalania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na trwałość i bezpieczeństwo żywności. Identyfikuje zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego podczas wytwarzania, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych. Zna normy i zasady racjonalnego żywienia różnych grup ludności oraz skutki niewłaściwego odżywiania. Przestrzega zasad dotyczących zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, zasad z zakresu ekonomii, organizacji, zarządzania i marketingu, a także norm prawnych w zakresie produkcji żywności. Absolwent potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki, technologie i materiały do produkcji i utrwalania żywności. Analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne w wybranym procesie produkcyjnym, a także opracowuje dokumentację systemu zarządzania jakością według wybranych systemów GLOBAL G.A.P. GMP/GHP oraz HACCP (zgodnie z uzyskanym certyfikatem).
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje certyfikat „audytora wewnętrznego” co najmniej dla GLOBAL G.A.P i HACCAP, potrafi świadczyć usługi doradcze w zakresie organizacji produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego w małej skali, zgodnie z międzynarodowymi standardami.
Ukończenie studiów podyplomowych zwiększa możliwość zatrudnienia w firmach doradczych wdrażających standardy dla rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego w małej skali oraz w organizacjach producentów bezpośrednio przy nadzorze nad produkcją rolną.
Ø Wymagane dokumenty:
· podanie o przyjęcie na studia z kwestionariuszem osobowym (wydrukowane z IRK);
· odpis dyplomu ukończenia studiów (min. I stopnia);
· dokument potwierdzający zatrudnienie/świadczenie usług w ramach prowadzonej działalności.
miejsce składania dokumentów i dane do kontaktu dla kandydatów: Dziekanat Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa pokój 07, natalia.plona@uwm.edu.pl, tel. 89 523-32-80,
Zasady przeprowadzenia rekrutacji:
- podmioty publiczne - doradcy z sektora publicznego muszą zostać wskazani przez kierownictwa publicznych podmiotów a) doradczych (ODR i IR), w przypadku zgłoszenia większej liczby uczestników niż przewiduje zamówienie, wykonawca zwróci się do kierownictwa tych jednostek z prośbą o wskazanie osób, które powinny zostać wpisane na listę uczestników studiów podyplomowych,
- podmioty prywatne - czyli doradcy zatrudnieni w prywatnych podmiotach doradczych lub osoby prowadzące działalność w zakresie doradztwa rolniczego w ramach samozatrudnienia o wpisaniu na listę słuchaczy studiów podyplomowych decydować będzie kolejność wpływu zgłoszeń.
Planowane terminy zjazdów:
Ø I semestr – zajęcia 20-22.09.2024 / 15-17.11.2024 / 29.11-01.12.2024 / 13-15.12.2024 / 10-12.01.2025
II semestr – zajęcia 14-12.02.2025 / 07-09.03.2025 / 21-23.03.2025 / 04-06.10.2025
Warunki ukończenia studiów podyplomowych i wydania świadectwa:
- uzyskanie wymaganych zaliczeń oraz obrona pracy;
- obecność na min. 80% zajęć.
Kierownik studiów:
dr hab. inż. Katarzyna Brodzińska
telefon: 606 144 399
e-mail: katarzyna.brodzinska@uwm.edu.pl
Sekretarz studiów:
dr inż. Agnieszka Bęś
telefon: (+48 89) 523 33 36; 32 80; 516 153 224; 514 784 295
e-mail: agnieszka.bes@uwm.edu.pl
.