Kod | SP1701N |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
Kierunek studiów | Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 2 semestry - początek: 22 i 23 listopada 2025. |
Adres komisji rekrutacyjnej | Kortowo, ul. Oczapowskiego 7, pok. 108 i 126 |
Adres WWW | https://rekrutacja.uwm.edu.pl/content/podyplomowe/menedzer-jakosci-i-bezpieczenstwa-zywnosci#axzz76hqlaSaC |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Cel
Uzupełnienie wiedzy zawodowej z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, z elementami inżynierii jakości, bromatologii, mikrobiologii i toksykologii żywności. Przygotowanie do pracy na stanowiskach kierowników oraz pełnomocników ds. jakości i/lub bezpieczeństwa żywności (quality manager/ food safety manager) w zakładach sektora rolno-spożywczego. Nabycie umiejętności stosowania praktycznych metod oraz narzędzi służących do łączenia zakładowych programów bezpieczeństwa żywności z narodowymi planami poprawy zdrowia publicznego. Pogłębienie wiedzy dotyczącej m.in. projektowania, wdrażania, utrzymania i weryfikacji systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności (GAP, GMP/GHP, GLP, HACCP, ISO 9001, ISO 22000, ISO/TS 22002, FSSC 22000, ISO 22301, BRC, IFS, SQF, ISO 19011, ISO 22301, GLOBALGAP), w tym obrony żywności (food defense, TACCP), oszustw żywnościowych (food fraud) i przestępstw żywnościowych (food crime), a także zarządzania alergenami pokarmowymi (food allergen management), w produkcji i obrocie żywnością oraz przygotowanie do praktycznego stosowania narzędzi doskonalenia ww. systemów.
.