Rekrutacja na studia podyplomowe na rok akademicki 2025/2026 (semestr zimowy, semestr letni)

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Studia podyplomowe w zakresie Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym

Szczegóły
Kod SP1704N
Jednostka organizacyjna Wydział Nauki o Żywności
Kierunek studiów Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym
Forma studiów Niestacjonarne
Poziom kształcenia Podyplomowe
Limit miejsc 35
Czas trwania 2 semestry - początek: 15 i 16 listopada 2025.
Adres komisji rekrutacyjnej Kortowo, ul. Oczapowskiego 7, pok. 126 i 128
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe (wszystkie)
  Zadaj pytanie
Tura 1 (01.07.2025 00:00 – 31.10.2025 23:59)

CEL

Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarządzania produkcją i procesami z elementami technologii żywności, inżynierii przemysłu spożywczego, inżynierii jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w zakresie produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (z wyłączeniem mleka - patrz: SP1703N).

 

ADRESACI

Szczebel kierowniczy zakładów produkcji żywności  pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, pracownicy nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego nad produkcją żywności, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa roślinnego i mięsnego, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa żywności).

 

CHARAKTERYSTYKA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ

Absolwenci nabywają pogłębioną wiedzę i umiejętności dotyczące stosowania nowych technologii, planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym,  w kontekście inżynierskim, technologicznym, sanitarno-weterynaryjnym, jakościowym i menedżerskim. Absolwenci są gotowi do pełnienia funkcji liderów zarówno w zakresie kierowania zespołem produkcyjnym w zakładach produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ponadto są gotowi do  współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także do krytycznej weryfikacji kluczowych obszarów zarządzania produkcją i procesami w przemyśle spożywczym oraz kreatywnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów związanych z realizacją wybranych procesów produkcji, zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem żywności. Nabyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne umożliwiają pogłębienie kwalifikacji zawodowych niezbędnych do realizacji i doskonalenia zadań na stanowiskach kierownika zmianowego, technologa oraz kierownika produkcji głównie w zakładach przemysłu owocowo-warzywnego, zbożowo-młynarskiego, mięsnego, drobiarskiego oraz rybnego. Wiedza i umiejętności nabyte podczas studiów podyplomowych umożliwiają absolwentom ciągłe doskonalenie skuteczności bieżących działań realizowanych na zajmowanych stanowiskach lub w przyszłej pracy, a także zwiększają potencjał kompetencyjny na krajowym rynku pracy.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Oprócz świadectwa ukończenia studiów podyplomowych, absolwenci dodatkowo otrzymują nasepujące certyfikaty:

1.       Specjalista ds. procesów jednostkowych w przetwórstwie żywności
2.       Specjalista ds. zarządzania alergenami pokarmowymi w produkcji żywności
3.       Specjalista ds. zarządzania produkcją żywności
4.       Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji oraz absolwenci technologii żywności uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez absolwentów innych kierunków i specjalności studiów wyższych. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:

  • podanie o przyjęcia na studia podyplomowe (generowany w systemie IRK),
  • kwestionariusz osobowy (generowany w systemie IRK razem z ww. podaniem),
  • oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów.

Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi przez dziekana WNoŻ z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.


Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji żywności oraz absolwenci specjalności technologii żywności uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez absolwentów innych kierunków i specjalności. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:

  • podanie o przyjęcia na studia podyplomowe (generowany w systemie IRK),
  • kwestionariusz osobowy (generowany w systemie IRK),
  • oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów.

Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.