| Kod | 02_NMU_ZOO |
|---|---|
| Jednostka organizacyjna | Wydział Bioinżynierii Zwierząt |
| Kierunek studiów | Zootechnika |
| Forma studiów | Niestacjonarne |
| Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
| Języki wykładowe | polski |
| Limit miejsc | 24 |
| Czas trwania | 3 semestry |
| Adres komisji rekrutacyjnej | Wydział Bioinżynierii Zwierząt ul.M.Oczapowskiego 5; 10-719 Olsztyn tel.89-523-36-40 wbz@uwm.edu.pl; |
| Godziny otwarcia sekretariatu | w godz. od 9:00 do 15:00 |
| Adres WWW | http://www.uwm.edu.pl/wbz/ |
| Wymagany dokument | |
| Zadaj pytanie | |
Studia drugiego stopnia na kierunku zootechnika trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra inżyniera). Studia magisterskie obejmują kształcenie specjalistyczne w zakresach: hodowla i użytkowanie zwierząt lub produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe. Wybór zakresu kształcenia następuje po przyjęciu na studia.
Kwalifikacje absolwenta
Absolwent posiada zaawansowaną - w stosunku do studiów pierwszego stopnia - wiedzę i umiejętności zawodowe w zakresie planowania i organizacji hodowli, chowu i użytkowania zwierząt oraz stosowania programów hodowlanych, żywieniowych i profilaktycznych w populacjach różnych gatunków zwierząt, podlegające ukierunkowanemu doskonaleniu w ramach realizowanych zakresów kształcenia: hodowla i użytkowanie zwierząt lub produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe. Po ukończeniu studiów drugiego stopnia na kierunku zootechnika Absolwent:
Wiedza
· posiada zaawansowaną wiedzę umożliwiającą świadome, racjonalne i efektywne wykorzystywanie metod, narzędzi, technik i technologii w kształtowaniu potencjału biologicznego zwierząt, będących przedmiotem hodowli, chowu i użytkowania, a także jakości pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Umiejętności
· wykazuje umiejętności wyszukiwania, krytycznej analizy, twórczego przetwarzania i wykorzystywania różnych form informacji w procesie doskonalenia zawodowych umiejętności w zakresie szeroko rozumianego chowu, hodowli i użytkowania zwierząt, a także produkcji pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego,
· posiada zaawansowane umiejętności, umożliwiające świadome, racjonalne i efektywne wykorzystywanie metod, narzędzi, technik i technologii w kształtowaniu potencjału biologicznego zwierząt, będących przedmiotem hodowli, chowu i użytkowania, a także jakości pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego,
· posługuje się językiem obcym na poziomie B2+ umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej oraz nawiązywanie bezpośrednich kontaktów zawodowych.
Kompetencje społeczne
· ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego,
· przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz praw własności intelektualnej,
· jest zorientowany na ciągłe podnoszenie kwalifikacji, umożliwiających aktywne uczestniczenie w życiu gospodarczym i społecznym.
Ze względu na zdobyte kompetencje absolwenci kierunku zootechnika są aktywni zawodowo przede wszystkim w obszarach związanych z szerok o rozumianą obsługą sektora rolniczego. Absolwent jest przygotowany do pracy w:
· gospodarstwach rolnych i fermach o profilu produkcji zwierzęcej (bydło, trzoda, drób, owce, konie),
· przemyśle paszowym i doradztwie żywieniowym,
· doradztwie rolniczym, związkach hodowców i producentów zwierząt,
· stacjach hodowli i unasienniania, centrach hodowlanych, służbach inseminacyjnych,
· specjalistycznych laboratoriach,
· pet industry – hotelach dla zwierząt, firmach zoologicznych,
· administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem,
· organizacjach społecznych oraz jednostkach naukowo-badawczych,
· własnej działalności w sektorze hodowlano-zootechnicznym,
· szkolnictwie (po ukończeniu specjalności nauczycielskiej – zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).
Po ukończeniu studiów drugiego stopnia absolwent posiada kompetencje umożliwiające podjęcie studiów trzeciego stopnia na kierunku zootechnika lub innym kierunku, a także studiów podyplomowych (po spełnieniu wymagań związanych z posiadaniem określonych dla tego kierunku i studió w kompetencji).
Wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach II stopnia
Zootechnika - studia niestacjonarne:
Bez dodatkowych uzupełnień:
1. Bioinżynieria produkcji żywności (absolwenci Wydziału Bioinżynierii Zwierząt)
2. Zootechnika
Z dodatkowymi uzupełnieniami nieprzekraczającymi 30 pkt ECTS:
1. Bioinżynieria produkcji żywności (z wyłączeniem absolwentów Wydziału Bioinżynierii Zwierząt)
2. Biotechnologia
3. Gastronomia – sztuka kulinarna
4. Ochrona środowiska
5. Rolnictwo
6. Rybactwo
7. Technologia żywności i żywienie człowieka
8. Hipologia i Jeździectwo
9. Ichtiologia i akwakultura
10. Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich
Absolwenci www. kierunków mogą ubiegać się o przyjęcie na kierunek zootechnika, lecz będą zobligowani do zrealizowania ewentualnych dodatkowych treści kształcenia. Polega to na umożliwieniu realizacji dodatkowych przedmiotów w ramach dodatkowych punktów ECTS (maksymalnie do 30 punktów ECTS). Ewentualne różnice programowe student powinien zrealizować w trakcie trzech semestrów nauki.
Zasady naboru na studia drugiego stopnia
1. Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia danego kierunku jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych)
2. Zakres kierunków, po których absolwenci mogą ubiegać się o przyjęcie na dany kierunek studiów ze szczególnym uwzględnieniem kwalifikacji kandydata uzyskanych w wyniku ukończenia studiów określa Rada Dziekańska.
3. Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.
4. Absolwentowi szkoły wyższej, w której obowiązuje skala ocen z najwyższą oceną 5,50 lub 6,00 –w postępowaniu kwalifikacyjnym uwzględnia się wynik studiów przeliczony wg zasady:
1) przy skali ocen z najwyższą oceną 5,50 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,1,
2) przy skali ocen z najwyższą oceną 6,00 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,2.
5. Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego stopnia (zawodowych) lub magisterskich (drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich), które należy złożyć przy ul. Oczapowskiego 5 w pokoju 132.
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:
1. podpisane podanie wydrukowane z sytemu IRK
2. kopia dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem
(poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Wydziałowej
Komisji Rekrutacyjnej)
3. oryginał zaświadczenia o wyniku studiów
4. oświadczenie dotyczące wyboru zakresu kształcenia w ramach studiów drugiego stopnia (druk do pobrania w systemie IRK, bądź w dziekanacie)
5. fotografia (1 szt.) o wymiarach 35 x 45 mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem
Aktualne terminy dotyczące rekrutacji, w tym składania dokumentów i wnoszenia opłat, dostępne są w harmonogramie rekrutacji:
👉 https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/
Wysokość Czesnego : 3100 zł/semestr.

