Rekrutacja śródroczna na rok akademicki 2025/2026

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Zootechnika - studia drugiego stopnia, stacjonarne - rekrutacja śródroczna

Szczegóły
Kod 02_SMU_ZOO
Jednostka organizacyjna Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 24
Czas trwania 3 semestry
Adres komisji rekrutacyjnej Wydział Bioinżynierii Zwierząt
ul.M.Oczapowskiego 5; 10-719 Olsztyn
tel.89-523-36-40
wbz@uwm.edu.pl;
Godziny otwarcia sekretariatu w godz. od 9:00 do 15:00
Adres WWW http://www.uwm.edu.pl/wbz/
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe (bez licencjatu)
  Zadaj pytanie
Tura 1 (08.12.2025 00:01 – 17.02.2026 15:00)

 

Studia drugiego stopnia na kierunku zootechnika trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim  (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra inżyniera). Studia magisterskie obejmują kształcenie specjalistyczne w zakresach: biotechnologia w hodowli zwierząt, hodowla i użytkowanie zwierząt, kształtowanie jakości produktów zwierzęcych, produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe. Wybór zakresu kształcenia następuje po przyjęciu na studia.

Kwalifikacje absolwenta

Absolwent posiada zaawansowaną - w stosunku do studiów pierwszego stopnia - wiedzę i umiejętności zawodowe w zakresie planowania i organizacji hodowli, chowu i użytkowania zwierząt oraz stosowania programów hodowlanych, żywieniowych i profilaktycznych w populacjach różnych gatunków zwierząt, podlegające ukierunkowanemu doskonaleniu w ramach realizowanych zakresów kształcenia: hodowla i użytkowanie zwierząt, produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe, biotechnologia w hodowli zwierząt, kształtowanie jakości produktów zwierzęcych.

Po ukończeniu studiów drugiego stopnia na kierunku zootechnika Absolwent: 

Wiedza

  • posiada zaawansowaną wiedzę umożliwiającą świadome, racjonalne i efektywne wykorzystywanie metod, narzędzi, technik i technologii w kształtowaniu potencjału biologicznego zwierząt, będących przedmiotem hodowli, chowu i użytkowania, a także jakości pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

Umiejętności

  • wykazuje umiejętności wyszukiwania, krytycznej analizy, twórczego przetwarzania i wykorzystywania różnych form informacji w procesie doskonalenia zawodowych umiejętności w zakresie szeroko rozumianego chowu, hodowli i użytkowania zwierząt, a także produkcji pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • posiada zaawansowane umiejętności, umożliwiające świadome, racjonalne i efektywne wykorzystywanie metod, narzędzi, technik i technologii w kształtowaniu potencjału biologicznego zwierząt, będących przedmiotem hodowli, chowu i użytkowania, a także jakości pasz, surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • posługuje się językiem obcym na poziomie B2+ umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej oraz nawiązywanie bezpośrednich kontaktów zawodowych.

 

Kompetencje społeczne

  • ma świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego;
  • przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz praw własności intelektualnej;
  • jest zorientowany na ciągłe podnoszenie kwalifikacji, umożliwiających aktywne uczestniczenie w życiu gospodarczym i społecznym.

Ze względu na zdobyte kompetencje, Absolwenci kierunku zootechnika są aktywni zawodowo przede wszystkim w obszarach  związanych z szeroko rozumianą obsługą sektora rolniczego. Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • gospodarstwach rolnych i fermach o profilu produkcji zwierzęcej (bydło, trzoda, drób, owce, konie),
  • przemyśle paszowym i doradztwie żywieniowym,
  • doradztwie rolniczym, związkach hodowców i producentów zwierząt,
  • stacjach hodowli i unasienniania, centrach hodowlanych, służbach inseminacyjnych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i obrotem zwierząt oraz surowcami i produktami pochodzenia zwierzęcego,
  • specjalistycznych laboratoriach,
  • przemyśle spożywczym pochodzenia zwierzęcego, np. mleczarniach, zakładach mięsnych, wylęgarniach, przetwórniach jaj,
  • pet industry – hotelach dla zwierząt, firmach zoologicznych,
  • administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem,
  • organizacjach społecznych oraz jednostkach naukowo-badawczych,
  • własnej działalności w sektorze hodowlano-zootechnicznym
  •  szkolnictwie (po ukończeniu specjalności nauczycielskiej – zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).

Po ukończeniu studiów drugiego stopnia Absolwent posiada kompetencje umożliwiające podjęcie studiów trzeciego stopnia na kierunku zootechnika lub innym kierunku, a także studiach podyplomowych (po spełnieniu wymagań związanych z posiadaniem określonych dla tego kierunku i studiów kompetencji).

 

Wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach II stopnia

Zootechnika - studia stacjonarne

Bez dodatkowych uzupełnień:

1. Bioinżynieria produkcji żywności (absolwenci Wydziału Bioinżynierii Zwierząt)

2. Zootechnika

Z dodatkowymi uzupełnieniami nieprzekraczającymi 30 pkt ECTS:

1. Bioinżynieria produkcji żywności (z wyłączeniem absolwentów Wydziału Bioinżynierii Zwierząt)

2. Biotechnologia

3. Gastronomia – sztuka kulinarna

4. Ochrona środowiska

5. Rolnictwo

6. Rybactwo

7. Technologia żywności i żywienie człowieka

8. Hipologia i Jeździectwo

9. Ichtiologia i akwakultura

10. Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich

 

Absolwenci www. kierunków mogą ubiegać się o przyjęcie na kierunek zootechnika, lecz będą zobligowani do zrealizowania ewentualnych  dodatkowych treści kształcenia. Polega to na umożliwieniu realizacji  dodatkowych przedmiotów w ramach dodatkowych punktów ECTS  (maksymalnie do 30 punktów ECTS). Ewentualne różnice programowe student powinien zrealizować w trakcie trzech semestrów nauki.

 

Zasady naboru na studia drugiego stopnia

1. Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia danego kierunku jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych) 

2. Zakres kierunków, po których absolwenci mogą ubiegać się o przyjęcie na dany kierunek studiów ze szczególnym uwzględnieniem kwalifikacji kandydata uzyskanych w wyniku ukończenia studiów określa Rada Dziekańska.

3. Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.

4. Absolwentowi szkoły wyższej, w której obowiązuje skala ocen z najwyższą oceną 5,50 lub 6,00 –w postępowaniu kwalifikacyjnym uwzględnia się wynik studiów przeliczony wg zasady:

1) przy skali ocen z najwyższą oceną 5,50 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,1,

2) przy skali ocen z najwyższą oceną 6,00 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,2.

5. Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego stopnia (zawodowych) lub magisterskich (drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich), które należy złożyć przy  ul. Oczapowskiego 5 w pokoju  132.

 Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:

     1.  podpisane podanie wydrukowane z sytemu IRK

2.  kopia dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem   

     (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Wydziałowej                                

     Komisji   Rekrutacyjnej)

 3.  oryginał zaświadczenia o wyniku studiów 

 4.  oświadczenie dotyczące wyboru zakresu kształcenia w ramach studiów drugiego stopnia (druk do pobrania w systemie IRK, bądź w dziekanacie)

 5.   fotografia (1 szt.) o wymiarach 35 x 45 mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem  i nazwiskiem 

 

 

Aktualne terminy dotyczące rekrutacji, w tym składania dokumentów i wnoszenia opłat, dostępne są w harmonogramie rekrutacji:
👉 https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/