| Kod | 03_NMU_TZiZC |
|---|---|
| Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
| Forma studiów | Niestacjonarne |
| Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
| Limit miejsc | 24 |
| Czas trwania | 3 semestry |
| Adres WWW | http://www.uwm.edu.pl/wnz/ |
| Wymagany dokument | |
| Zadaj pytanie | |
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
Rozległa wiedza i umiejętności pozwalające na wyprodukowanie dowolnego produktu żywnościowego, z dbałością o jego najwyższą jakość oraz o mającego pozytywny wpływ na organizm człowieka to właśnie kompetencje, które zdobędziesz studiując na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA.
W toku studiów nauczysz się nie tylko jak opracowywać receptury i specyfikacje produktów żywnościowych różnego pochodzenia, ale też jak krok po kroku wygląda procedura ich wdrożenia. Dowiesz się jak opracowywać normy produkcyjne, czy jak wygląda kontrola przebiegu procesów produkcyjno – technologicznych w małych i dużych zakładach produkcyjnych.
Ukończenie kierunku daje możliwości pracy na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych w zakładach przemysłu spożywczego – mleczarniach, zakładach mięsnych, zakładach przetwórstwa roślinnego. Plan studiów daje możliwość poszerzania wiedzy w wybranym przez siebie zakresie technologii, w ramach praktyk zawodowych w zakładach produkcyjnych o ugruntowanej pozycji rynkowej.
Wybierz kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWEKA, gdzie oferujemy Ci:
- 1,5- roczne studia kończące się uzyskaniem tytułu MAGISTRA INŻYNIERA doskonale przygotowujące do pracy jako technolog, główny technolog, kierownik produkcji, menedżer ds. rozwoju produktu, pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego
- możliwość korzystania z wyjazdów w ramach programu Erasmus do uczelni państw partnerskich– m.in. Hiszpania, Włochy, Portugalia, Grecja, Holandia;
- akredytowany program studiów stale dostosowywany do potrzeb rynku pracy, w którym zajęcia praktyczne i laboratoryjne odgrywają kluczową rolę;
- możliwość poszerzania umiejętności w ramach aktywnie działających na WNoŻ kół naukowych.
Forma studiów: niestacjonarne
Poziom studiów:drugiego stopnia, magisterskie, 3 semestry
REKRUTACJA. ZŁÓŻ APLIKACJĘ. ZOSTAŃ NASZYM STUDENTEM
PIERWSZY ETAP:
1. Sprawdź kryteria kwalifikacji na I stopień studiów na kierunkach WNoŻ.
2. Wypełnij online formularz zgłoszenia na studia dostępny na: https://irk.uwm.edu.pl/pl/
3. Wnieś w terminie opłatę rekrutacyjną.
4. Sprawdź uzyskane punkty i dowiedz się czy jesteś w kolejnym etapie.
DRUGI ETAP:
1. Jeżeli już wiesz, że jesteś w drugim etapie, wystarczy, że złożysz wymagane dokumenty, które należy dostarczyć do Punktu Obsługi Kandydata UWM.
2. Po weryfikacji dokumentów na Twoim profilu pojawi się informacja, że zostałeś przyjęty na studia.
3. Jeśli się udało, to już prawie jesteś studentem! Na konto e-mail wyślemy do Ciebie dokumenty potwierdzające przyjęcie na studia. Jeśli nie – zapoznaj się z ofertą dodatkowego naboru. Informacje o dodatkowym naborze na studia dostępne będą w połowie sierpnia na stronie www.uwm.edu.pl/kandydaci
Witamy!
WIĘCEJ INFORMACJI:
https//:www.uwm.edu.pl/kandydaci
https://uwm.edu.pl/studenci/wazne-dokumenty/oplaty-za-studia
Wysokość czesnego
ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
STUDIA NIESTACJONARNE
To 1,5-roczne studia, po których uzyskasz tytuł magistra inżyniera. Podczas nauki poznasz sposoby opracowywania receptury oraz produkcji dowolnego rodzaju żywności spełniającej oczekiwania konsumenta i mającej pozytywny wpływ na jego organizm. Dowiesz się, jak kontrolować i prowadzić procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów zajmiesz stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przez Ciebie przedsiębiorstwie lub w innych jednostkach łańcucha żywnościowego. Na studiach drugiego stopnia możesz wybrać jeden z zakresów kształcenia: technologia żywności, menedżer produktów żywnościowych, żywienie człowieka, food engineering (studia w j. angielskim).
Po ukończeniu technologii żywności i żywienia człowieka drugiego stopnia możesz pracować:
- na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych, jako menedżer ds. rozwoju produktu,
- jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego.
- w zakładach przemysłu spożywczego tj. mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego.
Absolwent studiów drugiego stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:
Harmonogram rekrutacji śródrocznej 2025/26 informacja na stronie: https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/
* o uznaniu opłaty decyduje data wpływu na konto Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Zwrot opłaty rekrutacyjnej
Kandydatowi przysługuje – na jego wniosek – zwrot opłaty rekrutacyjnej za jeden lub więcej kierunków studiów w przypadku:
· braku zapisu w systemie IRK na kierunek studiów
· rejestracji na mniej kierunków studiów niż wynika to z opłaty wniesionej na konto UWM
· gdy kandydat nie został wzięty pod uwagę w procesie kwalifikacji z powodu wniesienia i zaksięgowania opłaty po terminie wskazanym w harmonogramie rekrutacji
· gdy kierunek studiów nie został uruchomiony z powodu zbyt małej liczby kandydatów
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w jest ranking ostatecznego wyniku studiów (bez wyrównania do pełnej oceny), w ramach określonego limitu miejsc.
Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.
Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia II stopnia wg wzoru UWM
NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA
WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA:
1. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
2. Bioinżynieria produkcji żywności
3. Biotechnologia
4. Chemia i technologia żywności
5. Gastronomia – sztuka kulinarna
6. Ichtiologia i akwakultura
7. Inżynieria chemiczna i procesowa
8. Inżynieria przetwórstwa żywności
9. Nauki o jakości
10. Ogrodnictwo
11. Rolnictwo
12. Rybactwo
13. Technologia żywności i żywienie człowieka
14. Towaroznawstwo
15. Zarządzanie i inżynieria produkcji
16. Zootechnika
Z uzupełnieniami w ramach dodatkowych punktów ECTS (maksymalnie do 30 pkt. ECTS)
1. Dietetyka
2. Inżynieria produkcji
3. Mikrobiologia
4. Technologia chemiczna
5. Biologia
6. Chemia
W przypadku innych tytułów (inżynierskich): postępowanie zgodnie z procedurą WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia
PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:
Pl. Cieszyński 1 (bl. 43), pok. 04,
tel.: 89 523 47 03 (IRK)
W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt, na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl, lub w IRK
Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.

