| Kod | 03_SMU_TZiZC |
|---|---|
| Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka |
| Forma studiów | Stacjonarne |
| Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
| Języki wykładowe | polski |
| Limit miejsc | 24 |
| Czas trwania | 3 semestry |
| Adres komisji rekrutacyjnej | Pl. Cieszyński 1; 10-719 Olsztyn, Telefon do Komisji Rekrutacyjnej: 89-523-47-03 |
| Godziny otwarcia sekretariatu | 9:00-15:00 |
| Adres WWW | http://www.uwm.edu.pl/wnz/ |
| Wymagany dokument | |
| Zadaj pytanie | |
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…
pasjonuje żywność, są zainteresowane zrozumieniem złożoności procesów pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji żywności, chcą poznać tajniki smaku i innych cech sensorycznych żywności, a także są zainteresowane aspektem wytwarzania żywności bezpiecznej, jak najlepszej jakości oraz wartości odżywczej
POSZUKUJĄ …
programu, który zapewni im umiejętności niezbędne do wpływania na rynek żywności oraz pomoże poprawić jakość życia ludzi, dzięki dogłębnemu zrozumieniu procesów związanych z wytwarzaniem żywności i wprowadzaniem jej na rynek.
CHCĄ ZOSTAĆ ...
- technologiem,
- głównym technologiem,
- kierownikiem produkcji,
- menedżerem ds. jakości,
- pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego
NASZA TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:
Programy studiów na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOSĆI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia zostały opracowane z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz o przeprowadzane przez nich badania, a także dzięki silnej współpracy naszego wydziału z otoczeniem gospodarczym oraz praktykami.
Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem już od 75 lat i jest kuźnią kadr dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza mleczarskiego. Wielu wyjątkowych pracowników przemysłu spożywczego oraz organów kontroli i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności szczyci się ukończeniem kierunku właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Dzięki praktycznym metodom nauczania, w oparciu o doskonałą i nowoczesną infrastrukturę dydaktyczno – badawczą studenci studiów inżynierskich oraz magisterskich nie tylko zasmakują czym jest studiowanie, ale także będą realizować projekty oparte o rzeczywiste scenariusze.
Studia na naszym wydziale kończą się na pierwszym stopniu uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, a na drugim stopniu magistra inżyniera. To są wiedza i umiejętności weryfikowane przez rynek pracy.
Kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA na Wydziale Nauki o Żywności UWM przeszedł znakomicie ewaluację (2019). Polska Komisja Akredytacyjna w raporcie oceniającym podkreśliła bardzo dobre przygotowanie absolwentów do zawodu. Wyniki ewaluacji są ważne przez najbliższe 6 lat.
"Wysoko pozytywna ocena Polskiej Komisji Akredytacyjnej"; Dowiedz się więcej:
http://www.uwm.edu.pl/egazeta/technologia-zywnosci-zywienie-czlowieka-swietnie-ocenie-pka
WIĘCEJ INFORMACJI:
REKRUTACJA OBCOKRAJOWCY:
http://bwm.uwm.edu.pl/studenci-obcokrajowcy
ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
To 1,5-roczne studia, po których uzyskasz tytuł magistra inżyniera. Podczas nauki poznasz sposoby opracowywania receptury oraz produkcji dowolnego rodzaju żywności spełniającej oczekiwania konsumenta i mającej pozytywny wpływ na jego organizm. Dowiesz się, jak kontrolować i prowadzić procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów zajmiesz stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przez Ciebie przedsiębiorstwie lub w innych jednostkach łańcucha żywnościowego. Na studiach drugiego stopnia możesz wybrać jeden z zakresów kształcenia: technologia żywności, menedżer produktów żywnościowych, żywienie człowieka, food engineering (studia w j. angielskim).
Po ukończeniu technologii żywności i żywienia człowieka drugiego stopnia możesz pracować:
- na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych, jako menedżer ds. rozwoju produktu,
- jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego.
- w zakładach przemysłu spożywczego tj. mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego.
Absolwent studiów drugiego stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:
Harmonogram rekrutacji śródrocznej 2025/26 informacja na stronie: https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/
* o uznaniu opłaty decyduje data wpływu na konto Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Zwrot opłaty rekrutacyjnej
Kandydatowi przysługuje – na jego wniosek – zwrot opłaty rekrutacyjnej za jeden lub więcej kierunków studiów w przypadku:
· braku zapisu w systemie IRK na kierunek studiów
· rejestracji na mniej kierunków studiów niż wynika to z opłaty wniesionej na konto UWM
· gdy kandydat nie został wzięty pod uwagę w procesie kwalifikacji z powodu wniesienia i zaksięgowania opłaty po terminie wskazanym w harmonogramie rekrutacji
· gdy kierunek studiów nie został uruchomiony z powodu zbyt małej liczby kandydatów
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w jest ranking ostatecznego wyniku studiów (bez wyrównania do pełnej oceny), w ramach określonego limitu miejsc.
Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.
Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia II stopnia wg wzoru UWM
NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA
WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA:
1. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
2. Bioinżynieria produkcji żywności
3. Biotechnologia
4. Chemia i technologia żywności
5. Gastronomia – sztuka kulinarna
6. Ichtiologia i akwakultura
7. Inżynieria chemiczna i procesowa
8. Inżynieria przetwórstwa żywności
9. Nauki o jakości
10. Ogrodnictwo
11. Rolnictwo
12. Rybactwo
13. Technologia żywności i żywienie człowieka
14. Towaroznawstwo
15. Zarządzanie i inżynieria produkcji
16. Zootechnika
Z uzupełnieniami w ramach dodatkowych punktów ECTS (maksymalnie do 30 pkt. ECTS)
1. Dietetyka
2. Inżynieria produkcji
3. Mikrobiologia
4. Technologia chemiczna
5. Biologia
6. Chemia
W przypadku innych tytułów (inżynierskich): postępowanie zgodnie z procedurą WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia
PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:
Pl. Cieszyński 1 (bl. 43), pok. 04,
tel.: 89 523 47 03 (IRK)
W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt, na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl, lub w IRK
Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.

