Rekrutacja śródroczna na rok akademicki 2025/2026

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Technologia żywności i żywienie człowieka - studia drugiego stopnia, stacjonarne - rekrutacja śródroczna

Szczegóły
Kod 03_SMU_TZiZC
Jednostka organizacyjna Wydział Nauki o Żywności
Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 24
Czas trwania 3 semestry
Adres komisji rekrutacyjnej Pl. Cieszyński 1; 10-719 Olsztyn, Telefon do Komisji Rekrutacyjnej:  89-523-47-03
Godziny otwarcia sekretariatu 9:00-15:00
Adres WWW http://www.uwm.edu.pl/wnz/
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe (wszystkie)
  Zadaj pytanie
Tura 1 (08.12.2025 00:01 – 17.02.2026 15:00)

 TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…

pasjonuje żywność, są zainteresowane zrozumieniem złożoności procesów pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji żywności, chcą  poznać tajniki smaku i innych cech sensorycznych żywności, a także są zainteresowane aspektem wytwarzania żywności bezpiecznej, jak najlepszej jakości oraz wartości odżywczej

POSZUKUJĄ …

programu, który zapewni im umiejętności niezbędne do wpływania na rynek żywności oraz pomoże poprawić jakość życia ludzi, dzięki dogłębnemu zrozumieniu procesów związanych z wytwarzaniem żywności i wprowadzaniem jej na rynek.

CHCĄ ZOSTAĆ ...

  • technologiem,
  • głównym technologiem,
  • kierownikiem produkcji,
  • menedżerem ds. jakości,
  • pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego

NASZA TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:

Programy studiów na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOSĆI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia zostały opracowane z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz o  przeprowadzane przez nich badania, a także dzięki silnej współpracy  naszego wydziału z  otoczeniem gospodarczym oraz praktykami. 

Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem już od 75 lat  i jest kuźnią kadr dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza mleczarskiego. Wielu wyjątkowych  pracowników przemysłu spożywczego oraz organów kontroli i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności szczyci się ukończeniem kierunku  właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dzięki praktycznym metodom nauczania, w oparciu o doskonałą i nowoczesną  infrastrukturę dydaktyczno – badawczą  studenci studiów inżynierskich oraz magisterskich nie tylko zasmakują  czym jest studiowanie, ale także  będą realizować projekty oparte o rzeczywiste scenariusze.

Studia na naszym wydziale kończą się na pierwszym  stopniu uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, a na drugim stopniu magistra inżyniera. To są wiedza i umiejętności weryfikowane przez rynek pracy.

Kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA na Wydziale Nauki o Żywności UWM przeszedł znakomicie ewaluację (2019). Polska Komisja Akredytacyjna w raporcie oceniającym podkreśliła bardzo dobre przygotowanie absolwentów do zawodu. Wyniki ewaluacji są ważne przez najbliższe 6 lat.

 

 

"Wysoko pozytywna ocena Polskiej Komisji Akredytacyjnej"; Dowiedz się więcej: 

                                                                 http://www.uwm.edu.pl/egazeta/technologia-zywnosci-zywienie-czlowieka-swietnie-ocenie-pka

 

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI:

 

https://uwm.edu.pl/kandydaci

 

http://www.uwm.edu.pl/wnz/

 

 REKRUTACJA OBCOKRAJOWCY:

 

http://bwm.uwm.edu.pl/studenci-obcokrajowcy

 

 


ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

 

To 1,5-roczne studia, po których uzyskasz tytuł magistra inżyniera. Podczas nauki poznasz sposoby opracowywania receptury oraz produkcji dowolnego rodzaju żywności spełniającej oczekiwania konsumenta i mającej pozytywny wpływ na jego organizm. Dowiesz się, jak kontrolować i prowadzić procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów zajmiesz stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przez Ciebie przedsiębiorstwie lub w innych jednostkach łańcucha żywnościowego. Na studiach drugiego stopnia możesz wybrać jeden z zakresów kształcenia: technologia żywności, menedżer produktów żywnościowych, żywienie człowieka, food engineering (studia w j. angielskim). 

Po ukończeniu technologii żywności i żywienia człowieka drugiego stopnia możesz pracować:

  • na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych, jako menedżer ds. rozwoju produktu,
  • jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego.
  • w zakładach przemysłu spożywczego tj. mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego.

Absolwent studiów drugiego  stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).

  POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:

 Harmonogram rekrutacji śródrocznej 2025/26  informacja na stronie: https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/

 * o uznaniu opłaty decyduje data wpływu na konto Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie  

 

  Zwrot opłaty rekrutacyjnej

 Kandydatowi przysługuje – na jego wniosek – zwrot opłaty rekrutacyjnej za jeden lub więcej kierunków studiów w przypadku:

 ·  braku zapisu w systemie IRK na kierunek studiów

 ·  rejestracji na mniej kierunków studiów niż wynika to z opłaty wniesionej na konto UWM

 ·  gdy kandydat nie został wzięty pod uwagę w procesie kwalifikacji z powodu wniesienia i zaksięgowania opłaty po terminie wskazanym w harmonogramie rekrutacji

 · gdy kierunek studiów nie został uruchomiony z powodu zbyt małej liczby kandydatów

 

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w  jest ranking ostatecznego wyniku studiów (bez wyrównania do pełnej oceny), w ramach określonego limitu miejsc. 

Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.

 Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia II stopnia  wg wzoru UWM

 NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA 

  

WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA: 

1. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

2. Bioinżynieria produkcji żywności

3. Biotechnologia

4. Chemia i technologia żywności

5. Gastronomia – sztuka kulinarna

 6. Ichtiologia i akwakultura

7. Inżynieria chemiczna i procesowa

8. Inżynieria przetwórstwa żywności

9. Nauki o jakości

10. Ogrodnictwo

11. Rolnictwo

12. Rybactwo

13. Technologia żywności i żywienie człowieka

14. Towaroznawstwo

15. Zarządzanie i inżynieria produkcji

16. Zootechnika

 

Z uzupełnieniami w ramach dodatkowych punktów ECTS (maksymalnie do 30 pkt. ECTS)

1. Dietetyka

2. Inżynieria produkcji

3. Mikrobiologia

4. Technologia chemiczna

5. Biologia

6. Chemia

  W przypadku innych tytułów  (inżynierskich):   postępowanie zgodnie z procedurą  WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia

  

 PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:

Pl. Cieszyński 1 (bl. 43), pok. 04,

tel.: 89 523 47 03  (IRK) 

W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt,  na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl, lub w IRK 

Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.