Rekrutacja śródroczna na rok akademicki 2025/2026

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Gastronomia - sztuka kulinarna - studia drugiego stopnia, stacjonarne - rekrutacja śródroczna

Szczegóły
Kod 61_SMU_GSzK
Jednostka organizacyjna Wydział Nauki o Żywności
Kierunek studiów Gastronomia - sztuka kulinarna
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 24
Czas trwania 3 semestry
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe (wszystkie)
  Zadaj pytanie
Tura 1 (08.12.2025 00:01 – 17.02.2026 15:00)

 

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA 

Interesuje Cię fascynujący świat SZTUKI KULINARNEJ? Odkryłeś w sobie pasję do tworzenia dań, pochodzących  z różnych stron świata i chcesz ją rozwijać? U nas, w profesjonalnych pracowniach gastronomicznych, pod okiem niekwestionowanych specjalistów nauczysz się jak komponować dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie, z dbałością o szczegóły,  począwszy od doboru surowca, aż po wykończenie i prezentację dania na talerzu. W trakcie studiów poznasz najnowsze trendy w branży HoReCa, dowiesz się jak krok po kroku budować biznes gastronomiczny oraz zgrany zespół, którego praca przyczyni się do sukcesu miejsca gastronomicznego.

 

Nie zastanawiaj się i wybierz kierunek GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA, gdzie oferujemy Ci:

  • możliwość korzystania z wyjazdów w ramach programu Erasmus do uczelni państw partnerskich – m.in. Hiszpanii, Włoch, Portugalii, Grecji, Holandii w toku studiów, w ramach praktyk oraz staży;
  • naukę pod okiem kadry akademickiej Wydziału Nauki o Żywności, a także  wybitnych praktyków i ekspertów w dziedzinie sztuki kulinarnej;
  • program studiów stale dostosowywany do potrzeb rynku pracy, w którym kluczową rolę odgrywają zajęcia praktyczne i warsztatowe;
  • możliwość poszerzania umiejętności w ramach aktywnie działających na WNoŻ kół naukowych.  

 

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA  jest kierunkiem akredytowanym przez Polską Komisję Akredytacyjną.

 

Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami branży HoReCa, zostały docenione w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W  2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”

 

Forma studiów: stacjonarne

Poziom studiów: drugiego stopnia, magisterskie, 3 semestry

  

WIĘCEJ INFORMACJI:

https://uwm.edu.pl/kandydaci

http://www.uwm.edu.pl/wnz/


ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA

Absolwent studiów II stopnia,  kierunku GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA zdobędzie rozszerzoną i pogłębioną wiedzę, umiejętności praktyczne i kompetencje z zakresu technologii gastronomicznej oraz działalności gastronomicznej z elementami działalności hotelarskiej. Pozna  i będzie potrafił stosować metody oceny wpływu surowców i procesu technologicznego na jakość potraw i produktów spożywczych. Cechować  go będzie znajomość teorii, technik i metod wykorzystywanych w zarządzaniu przedsiębiorstwem oraz organizacji usług gastronomicznych z elementami usług hotelarskich z zakresu gromadzenia i przetwarzania informacji, organizacji pracy i planowania strategii rozwoju. Pozna  i zrozumie uwarunkowania prawne, ekonomiczne i etyczne działalności gastronomiczno-hotelarskiej. Zdobędzie umiejętności organizacji usług gastronomicznych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, higieny pracy, ergonomii, ochrony środowiska oraz kodeksem etyki zawodowej. Wykazywać będzie umiejętność planowania i wprowadzania nowych produktów i usług w działalności gastronomicznej z uwzględnieniem dostosowania ich do trendów rynkowych oraz indywidualnych potrzeb odbiorców. Posiądzie umiejętności pracy w zespole oraz zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach sektora gastronomiczno-hotelarskiego.

 

Absolwent studiów drugiego  stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).

  

POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:

 Harmonogram rekrutacji śródrocznej 2025/26 informacja na stronie: https://rekrutacja.uwm.edu.pl/kalendarz-rekrutacji/

 * o uznaniu opłaty decyduje data wpływu na konto Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie  

 

 Zwrot opłaty rekrutacyjnej

 Kandydatowi przysługuje – na jego wniosek – zwrot opłaty rekrutacyjnej za jeden lub więcej kierunków studiów w przypadku:

 ·  braku zapisu w systemie IRK na kierunek studiów

 ·  rejestracji na mniej kierunków studiów niż wynika to z opłaty wniesionej na konto UWM

 ·  gdy kandydat nie został wzięty pod uwagę w procesie kwalifikacji z powodu wniesienia i zaksięgowania opłaty po terminie wskazanym w harmonogramie rekrutacji

 · gdy kierunek studiów nie został uruchomiony z powodu zbyt małej liczby kandydatów

 

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w  jest ranking ostatecznego wyniku studiów (bez wyrównania do pełnej oceny), w ramach określonego limitu miejsc. 

Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.

 Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia II stopnia  wg wzoru UWM

 NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA 

  

WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA:

1. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

2. Bioinżynieria produkcji żywności

3. Biotechnologia

4. Gastronomia – sztuka kulinarna

5. Ichtiologia i akwakultura

 6. Inżynieria chemiczna i procesowa

7. Inżynieria przetwórstwa żywności

 8. Nauki o jakości

9. Ogrodnictwo

10. Rolnictwo

11. Rybactwo

12. Technologia żywności i żywienie człowieka

13. Towaroznawstwo

14. Zarządzanie i inżynieria produkcji

15. Zootechnika

 

Z uzupełnieniami w ramach punktów ECTS (maksymalnie do 30 punktów) 

1. Dietetyka

2. Turystyka i rekreacja

3. Zwierzęta w rekreacji i terapii

 

 W przypadku innych tytułów  (inżynierskich):   postępowanie zgodnie z procedurą  WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia

  

PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:

Pl. Cieszyński 1 (bl. 43), pok. 04,

tel.: 89 523 47 03  (IRK) 

W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt,  na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl, lub w IRK 

Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.