Code | SP1701N |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Food Sciences |
Field of studies | Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności |
Form of studies | Part-time |
Level of education | After diploma |
Language(s) of instruction | Polish |
Duration | 2 semestry - początek: 22 i 23 listopada 2025. |
WWW address | https://rekrutacja.uwm.edu.pl/content/podyplomowe/menedzer-jakosci-i-bezpieczenstwa-zywnosci#axzz76hqlaSaC |
Required document | |
Ask a question |
Cel
Uzupełnienie wiedzy zawodowej z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, z elementami inżynierii jakości, bromatologii, mikrobiologii i toksykologii żywności. Przygotowanie do pracy na stanowiskach kierowników oraz pełnomocników ds. jakości i/lub bezpieczeństwa żywności (quality manager/ food safety manager) w zakładach sektora rolno-spożywczego. Nabycie umiejętności stosowania praktycznych metod oraz narzędzi służących do łączenia zakładowych programów bezpieczeństwa żywności z narodowymi planami poprawy zdrowia publicznego. Pogłębienie wiedzy dotyczącej m.in. projektowania, wdrażania, utrzymania i weryfikacji systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności (GAP, GMP/GHP, GLP, HACCP, ISO 9001, ISO 22000, ISO/TS 22002, FSSC 22000, ISO 22301, BRC, IFS, SQF, ISO 19011, ISO 22301, GLOBALGAP), w tym obrony żywności (food defense, TACCP), oszustw żywnościowych (food fraud) i przestępstw żywnościowych (food crime), a także zarządzania alergenami pokarmowymi (food allergen management), w produkcji i obrocie żywnością oraz przygotowanie do praktycznego stosowania narzędzi doskonalenia ww. systemów.
.