Recruitment for post-graduate studies for the academic year 2025/2026 (winter semester, summer semester)

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Studia podyplomowe w zakresie Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym

Details
Code SP1704N
Organizational unit Faculty of Food Sciences
Field of studies Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym
Form of studies Part-time
Level of education After diploma
Admission limit 35
Duration 2 semesters
Recruitment committee address Kortowo, ul. Oczapowskiego 7, pok. 126 i 128
Required document
  • Higher education
  Ask a question
There is currently no active phase.

Upcoming phases in this registration:
  • Phase 1 (01.07.2025 00:00 – 31.10.2025 23:59)

CEL

Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarządzania produkcją i procesami z elementami technologii żywności, inżynierii przemysłu spożywczego, inżynierii jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w zakresie produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (z wyłączeniem mleka - patrz: SP1703N).

 

ADRESACI

Szczebel kierowniczy zakładów produkcji żywności  pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, pracownicy nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego nad produkcją żywności, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa roślinnego i mięsnego, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa żywności).

 

CHARAKTERYSTYKA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ

Absolwenci nabywają pogłębioną wiedzę i umiejętności dotyczące stosowania nowych technologii, planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym,  w kontekście inżynierskim, technologicznym, sanitarno-weterynaryjnym, jakościowym i menedżerskim. Absolwenci są gotowi do pełnienia funkcji liderów zarówno w zakresie kierowania zespołem produkcyjnym w zakładach produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ponadto są gotowi do  współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także do krytycznej weryfikacji kluczowych obszarów zarządzania produkcją i procesami w przemyśle spożywczym oraz kreatywnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów związanych z realizacją wybranych procesów produkcji, zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem żywności. Nabyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne umożliwiają pogłębienie kwalifikacji zawodowych niezbędnych do realizacji i doskonalenia zadań na stanowiskach kierownika zmianowego, technologa oraz kierownika produkcji głównie w zakładach przemysłu owocowo-warzywnego, zbożowo-młynarskiego, mięsnego, drobiarskiego oraz rybnego. Wiedza i umiejętności nabyte podczas studiów podyplomowych umożliwiają absolwentom ciągłe doskonalenie skuteczności bieżących działań realizowanych na zajmowanych stanowiskach lub w przyszłej pracy, a także zwiększają potencjał kompetencyjny na krajowym rynku pracy.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Oprócz świadectwa ukończenia studiów podyplomowych, absolwenci dodatkowo otrzymują nasepujące certyfikaty:

1.       Specjalista ds. procesów jednostkowych w przetwórstwie żywności
2.       Specjalista ds. zarządzania alergenami pokarmowymi w produkcji żywności
3.       Specjalista ds. zarządzania produkcją żywności
4.       Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji oraz absolwenci technologii żywności uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez absolwentów innych kierunków i specjalności studiów wyższych. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:

  • podanie o przyjęcia na studia podyplomowe (generowany w systemie IRK),
  • kwestionariusz osobowy (generowany w systemie IRK razem z ww. podaniem),
  • oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów.

Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi przez dziekana WNoŻ z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.


.