Code | SP1704N |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Food Sciences |
Field of studies | Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym |
Form of studies | Part-time |
Level of education | After diploma |
Admission limit | 35 |
Duration | 2 semesters |
Recruitment committee address | Kortowo, ul. Oczapowskiego 7, pok. 126 i 128 |
Required document | |
Ask a question |
CEL
Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarządzania produkcją i procesami z elementami technologii żywności, inżynierii przemysłu spożywczego, inżynierii jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w zakresie produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (z wyłączeniem mleka - patrz: SP1703N).
ADRESACI
Szczebel kierowniczy zakładów produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, pracownicy nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego nad produkcją żywności, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa roślinnego i mięsnego, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa żywności).
CHARAKTERYSTYKA EFEKTÓW UCZENIA SIĘ
Absolwenci nabywają pogłębioną wiedzę i umiejętności dotyczące stosowania nowych technologii, planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym, w kontekście inżynierskim, technologicznym, sanitarno-weterynaryjnym, jakościowym i menedżerskim. Absolwenci są gotowi do pełnienia funkcji liderów zarówno w zakresie kierowania zespołem produkcyjnym w zakładach produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ponadto są gotowi do współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także do krytycznej weryfikacji kluczowych obszarów zarządzania produkcją i procesami w przemyśle spożywczym oraz kreatywnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów związanych z realizacją wybranych procesów produkcji, zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem żywności. Nabyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne umożliwiają pogłębienie kwalifikacji zawodowych niezbędnych do realizacji i doskonalenia zadań na stanowiskach kierownika zmianowego, technologa oraz kierownika produkcji głównie w zakładach przemysłu owocowo-warzywnego, zbożowo-młynarskiego, mięsnego, drobiarskiego oraz rybnego. Wiedza i umiejętności nabyte podczas studiów podyplomowych umożliwiają absolwentom ciągłe doskonalenie skuteczności bieżących działań realizowanych na zajmowanych stanowiskach lub w przyszłej pracy, a także zwiększają potencjał kompetencyjny na krajowym rynku pracy.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Oprócz świadectwa ukończenia studiów podyplomowych, absolwenci dodatkowo otrzymują nasepujące certyfikaty:
1. Specjalista ds. procesów jednostkowych w przetwórstwie żywności
2. Specjalista ds. zarządzania alergenami pokarmowymi w produkcji żywności
3. Specjalista ds. zarządzania produkcją żywności
4. Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności
______________________________________________________________________________________________________________________________________
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji oraz absolwenci technologii żywności uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez absolwentów innych kierunków i specjalności studiów wyższych. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
- podanie o przyjęcia na studia podyplomowe (generowany w systemie IRK),
- kwestionariusz osobowy (generowany w systemie IRK razem z ww. podaniem),
- oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów.
Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi przez dziekana WNoŻ z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.
.