Kod | 07_SMU_BIO |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Biologii i Biotechnologii |
Kierunek studiów | Biotechnologia |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 24 |
Czas trwania | 3 semestry |
Adres komisji rekrutacyjnej | Dziekanat Wydziału Biologii i Biotechnologii, ul. Oczapowskiego 1A , 10-749 Olsztyn |
Godziny otwarcia sekretariatu | 09.00-14.00 |
Adres WWW | http://wbib.uwm.edu.pl/ |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Kierunek Biotechnologia - studia drugiego stopnia - inżynierskie
Profil kształcenia - ogólnoakademicki
Tytuł zawodowy uzyskiwany przez absolwenta - magister inżynier
zakres kształcenia
1. biotechnologia farmaceutyczna
2. biotechnologia molekularna
3. biotechnologia przemysłowa
Wymagana jest znajomość języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. W planie studiów kontynuowana jest nauka języka angielskiego na poziomie B2+ w formie konwersatorium z języka angielskiego.
Opis kierunku: absolwent posiada pogłębioną wiedzę z zakresu nauk biologicznych, statystyki matematycznej i bioinformatyki wykorzystywaną w biotechnologii oraz zna współczesne trendy w biotechnologii i ich znaczenie gospodarcze. Stosuje nowoczesne metody, w tym biologii molekularnej, używane w pracach badawczych, zadaniach inżynierskich i procesach biotechnologicznych, uwzględniając uwarunkowania etyczne, ekonomiczne, środowiskowe i społeczne. Potrafi właściwie dobierać i modyfikować metody oraz narzędzia do prowadzenia zaawansowanych badań empirycznych oraz optymalizacji procesów biotechnologicznych. Planuje i przeprowadza eksperymenty z użyciem materiału biologicznego, aparatury badawczej i urządzeń technologicznych oraz prowadzi obserwacje w warunkach laboratoryjnych oraz in silico. Jest przygotowany do wykonywania zadań inżynierskich, kreatywnego rozwiązywania złożonych problemów teoretycznych i praktycznych oraz wykonywania określonych zadań w pracy zawodowej. Zna zasady analizy, prezentowania, interpretacji oraz krytycznej dyskusji uzyskanych wyników. Rozumie współczesne poglądy na naturę nauki oraz metodę naukową. Posiada świadomość konieczności samokształcenia się, potrafi również samodzielnie rozwijać swoją wiedzę i umiejętności zawodowe. Jest przygotowany do założenia firmy biotechnologicznej. Posługuje się językiem obcym na poziomie biegłości B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Umie przygotować i prezentować opracowania naukowe z zakresu studiowanego kierunku oraz w komunikatywny sposób przedstawiać zdobytą wiedzę.
Kwalifikacje zawodowe absolwenta: jest przygotowany do podjęcia pracy w dziedzinach gospodarki, które korzystają z procesów biotechnologicznych lub wykorzystują produkty tych procesów (przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, spożywczy, paszowy, chemii gospodarczej; działy biopreparacji i kontroli jakości biopreparatów) oraz w placówkach naukowo-badawczych, wdrożeniowych, służby zdrowia i ochrony środowiska, laboratoriach analitycznych i diagnostycznych. Jest przygotowany do podjęcia studiów w szkole doktorskiej.
ZASADY REKRUTACJI
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia k. biotechnologia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia lub dyplomu studiów magisterskich oraz legitymowanie się tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera. Zasady rekrutacji na studia określone zostały przez Radę Wydziału Biologii i Biotechnologii Uniwersutetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w dniu 24 maja 2018 r., Uchwałą nr 78/2018, a głównym kryterium jest ranking ostatecznego wyniku studiów - bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonego limitu miejsc.
WYKAZ KIERUNKÓW, po ktorych istnieje możliwość kontynuacji nauki na k. biotechnologia, nadających kompetencje inżynierskie:
1. bez dodatkowych uzupełnień - kandydaci z tytułem inżyniera lub magistra inżyniera uzyskanym na kierunkach:
Biochemia, Biocybernetyka i inżynieria biomedyczna, Bioinżynieria produkcji żywności, Bioinżynieria zwierząt, Biologia, Biologia medyczna, Biotechnologia, Inżynieria biomedyczna, Inżynieria środowiska, Leśnictwo, Mikrobiologia, Ochrona i kształtowanie środowiska, Ochrona środowiska, Ogrodnictwo, Rolnictwo, Technologia żywności i żywienia, Zootechnika.
2. z uzupełnieniami brakujących efektów kształcenia (maksymalnie do 30 punktów ECTS) - kandydaci z tytułem inżynieria lub magistra inżyniera uzyskanym na kierunkach:
Agronomia, Biofizyka, Bioinformatyka, Chemia, Dietetyka, Ekologia, Inżynieria materiałowa, Inżynieria produkcji, Inżynieria sanitarna, Oceanologia, Rybactwo, Technologia chemiczna, Towaroznawstwo.
DODATKOWE INFORMACJE
Przyjmowanie wymaganych dokumentów od kandydatów odbywa się w Dziekanacie Wydziału Biologii i Biotechnologii ul. Oczapowskiego 1a, 10-719 Olsztyn w terminach określonych w Harmonogramie Rekrutacji:
od 24.01. do 18.02.2025 do godz. 15.00 - rejestracja w IRK oraz dostarczanie ZAŚWIADCZENIA potwierdzającego ostateczny wynik studiów (wydanego przez dziekanat Wydziału, w którym kandydat uzyskał dyplom);
od 20.02. od godz. 10.00 do 21.02.2025 r. do godz. 15.00 - potwierdzanie zamiaru podjęcia studiów przez dostarczenie dokumentów:
- PODANIE podpisane, wydrukowane z IRK,
- kopia DYPLOMU ukończonych studiów I stopnia lub II stopnia (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik UWM),
- FOTOGRAFIA o wymiarach 35 x 45mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem oraz ID z IRK