• zaloguj się
  • utwórz konto

Rekrutacja śródroczna na rok akademicki 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Biogospodarka rybacka - studia drugiego stopnia stacjonarne - rekrutacja śródroczna

Szczegóły
Kod 10600_SMU_BR
Jednostka organizacyjna Wydział Bioinżynierii Zwierząt
Kierunek studiów Biogospodarka rybacka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Limit miejsc 24
Czas trwania 3 semestry
  Zadaj pytanie
Tura 1 (24.01.2025 00:00 – 18.02.2025 15:00)

 

 


Studia drugiego stopnia na kierunku biogospodarka rybacka trwają 1,5 roku (3 semestry) i kończą się egzaminem dyplomowym magisterskim  (absolwenci uzyskują tytuł zawodowy magistra inżyniera). Studia magisterskie obejmują kształcenie specjalistyczne w obszarze ichtiologii oraz hodowli ryb i organizmów wodnych. 

Na kierunku realizowany jest Projekt pt. „Edu-fish - program edukacyjno-promocyjny w zakresie rybactwa” nr FEDR.02.01-IP.01-0001/24 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027, w ramach którego studenci wspierani są poprzez otrzymywane stypendia, wynagrodzenia za praktyki zawodowe, zakup laptopów oraz profesjonalnej odzieży do pracy w terenie.

Kwalifikacje absolwenta

Absolwent posiada zaawansowaną - w stosunku do studiów pierwszego stopnia - wiedzę i umiejętności zawodowe w zakresie: technik, technologii i urządzeń stosowanych w chowie i hodowli ryb oraz bezkręgowców słodkowodnych i morskich; zrównoważonego gospodarowania naturalnymi populacjami organizmów wodnych oraz stosowania czynnych i biernych metod ich ochrony; wyboru modelu zagospodarowania danego akwenu (z dominacją połowów gospodarczych, wędkarskich lub model mieszany).

Po ukończeniu studiów drugiego stopnia na kierunku biogospodarka rybacka Absolwent: 

Wiedza

  • posiada zaawansowaną wiedzę  zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem rybackim, rozumie trendy i wyzwania stojące przed gospodarką rybacką związane z pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowców, zagospodarowywaniem odpadów, bezpieczeństwem żywnościowym oraz ochroną bioróżnorodności;
  • zna funkcje i zakres obowiązków ichtiologa w przedsiębiorstwach i organizacjach rybackich o zróżnicowanym profilu produkcyjnym;
  • posiada wiedzę dotyczącą metodologii badań naukowych, projektowania eksperymentów badawczych z wykorzystaniem nowoczesnych metod, technik, technologii oraz narzędzi statystycznych i technik informatycznych.

 

Umiejętności

  • wykazuje umiejętności stosowania krajowych i unijnych instrumentów prawa (wodnego, rybackiego i ochrony środowiska), polityki rolnej i strukturalnej;
  • posiada kompetencje do pozyskiwania funduszy krajowych i UE na rozwój przedsiębiorstw rybackich;
  • posiada zaawansowane umiejętności, umożliwiające planowanie, projektowanie i kontrolę procesów technologicznych, nadzór oraz eksploatację maszyn i urządzeń, wykorzystywanych w gospodarce rybackiej;
  • potrafi rozwiązywać problemy gospodarki rybackiej, wykazując się otwartością na zmiany, innowacyjnością oraz umiejętnością przystosowywania się do zmieniającego się otoczenia społeczno-gospodarczego;
  • posługuje się językiem obcym na poziomie  B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy ze znajomością terminologii specjalistycznej, umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej oraz nawiązywanie bezpośrednich kontaktów zawodowych;

 

Kompetencje społeczne

  • ma świadomość znaczenia zasad etyki w zakresie chowu, hodowli, pozyskiwania i użytkowania organizmów wodnych, produkcji żywności i wykorzystania zasobów przyrody;
  • jest gotowy do przewidywania i oceny najważniejszych skutków działań związanych z chowem, hodowlą, pozyskiwaniem i użytkowaniem organizmów wodnych, produkcją surowców pochodzących z rybołówstwa i akwakultury, a także działalnością badawczą;
  • jest zorientowany na ciągłe rozwijanie dorobku zawodu poprzez ustawiczne podnoszenie kompetencji i kwalifikacji zawodowych.

 

Ze względu na zdobyte kompetencje, Absolwenci kierunku biogospodarka rybacka mogą zdobyć zatrudnienie:

  •  w instytucjach administracji państwowej i samorządowej zajmujących się gospodarką rybacką, zarządzaniem dorzeczami, doradztwem rolniczym;
  •  w organach zajmujących się ochroną środowiska i bioróżnorodności (regionalne dyrekcje ochrony środowiska, parki narodowe, krajobrazowe i rezerwaty przyrody oraz referaty ochrony środowiska);
  •  jako manager/ichtiolog nadzorujący i koordynujący pracę farm, łowisk specjalnych, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni ryb, a także zarządzający gospodarką rybacko-wędkarską na wodach otwartych;
  • jako właściciel/dzierżawca/użytkownik gospodarstwa rybackiego dowolnego typu (jeziorowe, stawowe, akwakulturowe);
  • jako przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowów i przetwórstwa ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. 

Po ukończeniu studiów drugiego stopnia Absolwent posiada kompetencje do kontynuacji kształcenia w różnych formach, np. szkole doktorskiej, na studiach podyplomowych (po spełnieniu wymagań związanych z posiadaniem określonych dla tego kierunku i studiów kompetencji).

Wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach II stopnia

Biogospodarka rybacka

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia lub dyplomu studiów drugiego stopnia oraz legitymowanie się tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera.

Bez dodatkowych uzupełnień:

1. Ichtiologia i akwakultura

2. Rybactwo

3. Aquaculture and fisheries (absolwenci studiujący w języku polskim)

Z dodatkowymi uzupełnieniami nieprzekraczającymi 30 pkt ECTS:

1. Agrobioinżynieria

2. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

3. Biogospodarka

4. Bioinformatyka w biogospodarce

5. Bioinżynieria produkcji żywności

6. Bioinżynieria zwierząt

7. Biotechnologia

8. Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

9. Ekotechnologie i bioprocesy

10. Eksploatacja zasobów naturalnych

11. Gastronomia – sztuka kulinarna

12. Inżynieria środowiska

13. Leśnictwo

14. Ochrona środowiska

15. Rolnictwo

16. Technologia żywności

17. Technologia żywności i żywienie człowieka.

18. Towaroznawstwo i marketing  żywności

19. Zootechnika

Absolwenci ww. kierunków mogą ubiegać się o przyjęcie na kierunek biogospodarka rybacka, lecz będą zobligowani do zrealizowania ewentualnych dodatkowych treści kształcenia. Polega to na umożliwieniu realizacji  dodatkowych przedmiotów w ramach dodatkowych punktów ECTS (maksymalnie do 30 punktów ECTS). Ewentualne różnice programowe student powinien zrealizować w trakcie trzech semestrów nauki.

 

Zasady naboru na studia drugiego stopnia

1. Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia danego kierunku jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych) 

2. Zakres kierunków, po których absolwenci mogą ubiegać się o przyjęcie na dany kierunek studiów ze szczególnym uwzględnieniem kwalifikacji kandydata uzyskanych w wyniku ukończenia studiów określa Rada Dziekańska.

3. Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.

4. Absolwentowi szkoły wyższej, w której obowiązuje skala ocen z najwyższą oceną 5,50 lub 6,00 –w postępowaniu kwalifikacyjnym uwzględnia się wynik studiów przeliczony wg zasady:

1) przy skali ocen z najwyższą oceną 5,50 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,1,

2) przy skali ocen z najwyższą oceną 6,00 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,2.

5. Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego stopnia (zawodowych) lub magisterskich (drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich), które należy złożyć przy  ul. Oczapowskiego 5 w pokoju  132 od 24.01.2025 r. do 18.02.2025 r. w godzinach od 9.00 do 15.00.  Zaświadczenie należy pobrać w macierzystym dziekanacie. 

Kandydat zakwalifikowany powinien potwierdzić zamiar studiowania poprzez złożenie kompletu dokumentów w dniach 20-21.02.2025 r. przy ul. Oczapowskiego 5 w pokoju 132 w godzinach od 9.00 do 15.00.

 Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:

     1.  podpisane podanie wydrukowane z sytemu IRK

2.  kopia dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem   

     (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Wydziałowej                                

     Komisji   Rekrutacyjnej)

 3.  oryginał zaświadczenia o wyniku studiów 

 4.  oświadczenie dotyczące wyboru zakresu kształcenia w ramach studiów drugiego stopnia (druk do pobrania w systemie IRK, bądź w dziekanacie)

 5.   fotografia (1 szt.) o wymiarach 35 x 45 mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem  i nazwiskiem 

 

Opłata rekrutacyjna85 zł  (termin wniesienia opłaty: do 18.02.2025 r.)