Kod | 61_SMU_GSzK |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauki o Żywności |
Kierunek studiów | Gastronomia - sztuka kulinarna |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 24 |
Czas trwania | 3 semestry |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA
Interesuje Cię fascynujący świat SZTUKI KULINARNEJ? Odkryłeś w sobie pasję do tworzenia dań, pochodzących z różnych stron świata i chcesz ją rozwijać? U nas, w profesjonalnych pracowniach gastronomicznych, pod okiem niekwestionowanych specjalistów nauczysz się jak komponować dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie, z dbałością o szczegóły, począwszy od doboru surowca, aż po wykończenie i prezentację dania na talerzu. W trakcie studiów poznasz najnowsze trendy w branży HoReCa, dowiesz się jak krok po kroku budować biznes gastronomiczny oraz zgrany zespół, którego praca przyczyni się do sukcesu miejsca gastronomicznego.
Nie zastanawiaj się i wybierz kierunek GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA, gdzie oferujemy Ci:
- możliwość korzystania z wyjazdów w ramach programu Erasmus do uczelni państw partnerskich – m.in. Hiszpanii, Włoch, Portugalii, Grecji, Holandii w toku studiów, w ramach praktyk oraz staży;
- naukę pod okiem kadry akademickiej Wydziału Nauki o Żywności, a także wybitnych praktyków i ekspertów w dziedzinie sztuki kulinarnej;
- program studiów stale dostosowywany do potrzeb rynku pracy, w którym kluczową rolę odgrywają zajęcia praktyczne i warsztatowe;
- możliwość poszerzania umiejętności w ramach aktywnie działających na WNoŻ kół naukowych.
GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA jest kierunkiem akredytowanym przez Polską Komisję Akredytacyjną.
Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami branży HoReCa, zostały docenione w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”
Forma studiów: stacjonarne
Poziom studiów: drugiego stopnia, magisterskie, 3 semestry
WIĘCEJ INFORMACJI:
ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU
GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA
Absolwent studiów II stopnia, kierunku GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA zdobędzie rozszerzoną i pogłębioną wiedzę, umiejętności praktyczne i kompetencje z zakresu technologii gastronomicznej oraz działalności gastronomicznej z elementami działalności hotelarskiej. Pozna i będzie potrafił stosować metody oceny wpływu surowców i procesu technologicznego na jakość potraw i produktów spożywczych. Cechować go będzie znajomość teorii, technik i metod wykorzystywanych w zarządzaniu przedsiębiorstwem oraz organizacji usług gastronomicznych z elementami usług hotelarskich z zakresu gromadzenia i przetwarzania informacji, organizacji pracy i planowania strategii rozwoju. Pozna i zrozumie uwarunkowania prawne, ekonomiczne i etyczne działalności gastronomiczno-hotelarskiej. Zdobędzie umiejętności organizacji usług gastronomicznych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, higieny pracy, ergonomii, ochrony środowiska oraz kodeksem etyki zawodowej. Wykazywać będzie umiejętność planowania i wprowadzania nowych produktów i usług w działalności gastronomicznej z uwzględnieniem dostosowania ich do trendów rynkowych oraz indywidualnych potrzeb odbiorców. Posiądzie umiejętności pracy w zespole oraz zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach sektora gastronomiczno-hotelarskiego.
Absolwent studiów drugiego stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
Absolwent studiów drugiego stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:
Harmonogram rekrutacji śródrocznej 2024/25
Lp. | Etapy postępowania kwalifikacyjnego | Termin |
1. | Rejestracja w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów na studia realizowane w języku polskim | 24.01.-18.02.2025 r. do godz. 15:00 |
2. | Dokonanie opłaty rekrutacyjnej (na indywidualne konto wskazane przez System Internetowej Rejestracji Kandydatów) | do 18.02.2025 r.* |
3. | Przyjmowanie od kandydatów na studia dokumentów warunkujących wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego | 24.01.-18.02.2025 r. do godz. 15.00 |
4. | Egzaminy wstępne dla kandydatów legitymujących się dokumentem uprawniającym do podjęcia studiów uzyskanym za granicą | 19.02.2025 r. godz. 10.00 |
5. | Ogłoszenie list kandydatów kwalifikowanych do przyjęcia na studia | 20.02.2025 r. godz. 10.00 |
6. | Potwierdzenie zamiaru podjęcia studiów przez dostarczenie wymaganych dokumentów | 20-21.02.2025 r. do godz. 15.00 |
*) o uznaniu opłaty decyduje data wpływu na konto Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Więcej informacji na stronie: https://bip.uwm.edu.pl/artykuly/zarzadzenia-rektora/zarzadzenia-rektora-96-2024/
Opłata rekrutacyjna: 85 zł (termin wniesienia opłaty: do 18.02.2025 r.)
więcej informacji: https://rekrutacja.uwm.edu.pl/oplata-rekrutacyjna/
Zwrot opłaty rekrutacyjnej
Kandydatowi przysługuje – na jego wniosek – zwrot opłaty rekrutacyjnej za jeden lub więcej kierunków studiów w przypadku:
· braku zapisu w systemie IRK na kierunek studiów
· rejestracji na mniej kierunków studiów niż wynika to z opłaty wniesionej na konto UWM
· gdy kandydat nie został wzięty pod uwagę w procesie kwalifikacji z powodu wniesienia i zaksięgowania opłaty po terminie wskazanym w harmonogramie rekrutacji
· gdy kierunek studiów nie został uruchomiony z powodu zbyt małej liczby kandydatów
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w jest ranking ostatecznego wyniku studiów (bez wyrównania do pełnej oceny), w ramach określonego limitu miejsc.
Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.
Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia II stopnia
https://uwm.edu.pl/kandydaci/dokumenty wg wzoru UWM
NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA
Zaświadczenie należy dostarczyć do 18.02.2025 r. do godz. 15.00.
WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Bioinżynieria produkcji żywności
- Biotechnologia
- Gastronomia - sztuka kulinarna
- Ichtiologia i akwakultura
- Inżynieria chemiczna i procesowa
- Inżynieria przetwórstwa żywności
- Ogrodnictwo
- Rolnictwo
- Rybactwo
- Technologia żywności i żywienie człowieka
- Towaroznawstwo
- Zarządzanie i inżynieria produkcji
- Zootechnika
Z uzupełnieniami w ramach punktów ECTS (maksymalnie do 30 punktów)
- Dietetyka
- Turystyka i rekreacja
- Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii
W przypadku innych tytułów (inżynierskich): postępowanie zgodnie z procedurą WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia
Studia II stopnia (rekrutacja śródroczna krok po kroku)
- https://irk.uwm.edu.pl/pl/ – na studia stacjonarne II stopnia do 18.02.2025 r.
- Wybierz w systemie IRK rodzaj dokumentu na podstawie którego będziemy kwalifikować Cię na studia: dyplom inżyniera, dyplom licencjata, dyplom magistra, dyplom ukończenia studiów wyższych za granicą.
- Wybierz w systemie IRK kierunek studiów.
- Dokonaj opłaty rekrutacyjnej na konto, które wskaże dla Ciebie system IRK (każdy kandydat posiada inny numer konta do wpłat).
- Do 18.02.2025 r. do godz. 15.00 proszę dostarczyć do Wydziałowego Zespołu Rekrutacyjnego zdjęcie/skan na swoim koncie w systemie IRK, zaświadczenie o ukończeniu studiów co najmniej pierwszego stopnia wystawione przez macierzysty dziekanat.
- Regularnie loguj się do systemu irk.uwm.edu.pl – to tam przekazywane będą wszystkie ważne komunikaty związane z postępowaniem rekrutacyjnym.
- Sprawdź wyniki kwalifikacji na studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia 20.02.2025 r. od godz. 10.00.
- Jeśli na Twoim koncie w systemie IRK wyświetlił się komunikat ZAKWALIFIKOWANY NA STUDIA – dostarcz do Wydziałowego Zespołu Rekrutacyjnego (szczegóły w opisie kierunku w IRK) do 21.02.2025 r. do godz. 15.00 wymagane dokumenty:
- Podpisane własnoręcznie podanie wydrukowane z systemu Internetowej Rejestracji Kandydatów. Na koncie rejestracyjnym kandydata, w „Zgłoszeniach rekrutacyjnych”, pod kierunkiem studiów, na który kandydat dokonał zapisu, znajduje się link „Dokumenty i dalsze kroki” w którym zamieszczone jest podanie na studia.
- Kopię (XERO) dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Dziekanatu UWM)*
- Oryginał zaświadczenia o wyniku studiów. (O ile na wcześniejszym etapie nie został już złożony).
- 1 fotografię o wymiarach 35 x 45 mm na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem oraz Nr ID z systemu IRK
Po zakończeniu etapu przyjmowania potwierdzeń czyli 21.02.2025 r., popołudniu na konto e-mail wyślemy do Ciebie powiadomienie o wystawieniu decyzji o przyjęciu na studia (wpisu na listę studentów) w formie dokumentu elektronicznego. Przejdź na irk.uwm.edu.pl na stronę decyzji, aby ją odebrać. Po kliknięciu w link "Odbierz decyzję" wysłana zostanie kolejna wiadomość e-mail z kodem autoryzacyjnym. Wprowadzenie kodu dodatkowo potwierdza Twoją tożsamość i jest równoznaczne z potwierdzeniem odbioru pisma oraz wygenerowaniem Urzędowego Poświadczenia Odbioru, zawierającego datę i godzinę doręczenia decyzji. W przypadku nieodebrania decyzji doręczenie uważa się za dokonane po upływie 14 dni, licząc od dnia wysłania pierwszego zawiadomienia o możliwości odebrania pisma. W pliku decyzji o przyjęciu na studia (wpisu na listę studentów) dołączyliśmy skierowanie na badania lekarskie na kierunkach, na których jest to wymagane.
W dniu 21.02.2025 r. po południu, z zakładki „Dokumenty i dalsze kroki” pobierz informacje dot. pomocy materialnej, legitymacji studenckiej i inne potrzebne dokumenty dotyczące studiowania na UWM.
Niezłożenie dokumentów w podanym terminie jest równoznaczne z rezygnacją kandydata z podjęcia studiów na danym kierunku studiów.
Wiadomości umieszczone na osobistym koncie rejestracyjnym kandydata uznaje się za dostarczone i wiążące go. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie nie ponosi odpowiedzialności za skutki niezapoznania się kandydata z wiadomościami umieszczonymi na jego osobistym koncie rejestracyjnym.
Wyżej wymienione dokumenty należy dostarczyć do 21.02.2025 r. do godz. 15.00 (liczy się data wpływu do UWM, a nie data wysłania dokumentów).
PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:
Pl. Cieszyński 1 (bl. 43), pok. 04,
20-21.02.2025 godz. przyjęć: 8.00 - 15.00
tel.: 89 523 47 03 (IRK)
W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt, na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl, lub w IRK
Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.