Code | 67_SMU_IPwPRS |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Technical Sciences |
Field of studies | Precision engineering in agri-food production |
Form of studies | Full-time |
Level of education | Second level |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 24 |
Duration | 3 semestry |
Recruitment committee address | ul. Oczapowskiego 11 10-719 Olsztyn |
Office opening hours | Informacje dotyczące rekrutacji tel 523-45-14, pokój E130 w godzinach 9.00 - 15.00 |
WWW address | http://www.uwm.edu.pl/wnt |
Ask a question |
Opis
Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej
Studia II stopnia trwają 3 semestry.
Studenci zdobywają wszechstronną wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii systemów oraz zaawansowanych technik projektowania, modelowania i optymalizacji procesów wykorzystywanych w technologiach produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym. Nabywają umiejętność wykorzystywania systemów satelitarnych i zaawansowanych technik pomiarowych w sterowaniu produkcją i eksploatacją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w branży rolno-spożywczej. Poznają zasady gospodarowania energią, zasobami i produktami ubocznymi w produkcji rolno-spożywczej. Poznają podstawy innowacyjności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów.
Kwalifikacje absolwenta
Studia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej kształcą specjalistów, którzy dzięki zdobytemu wykształceniu mogą podejmować pracę w przedsiębiorstwach usługowych oraz produkcyjnych branży rolno-spożywczej lub jednostkach projektowych i doradczych, takich jak zakłady przetwórstwa spożywczego, zakłady produkcji maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego lub rolnictwa, firmy zajmujące się projektowaniem i dostarczaniem technologii dla przemysłu spożywczego, ośrodki doradztwa i usług na rzecz rolnictwa, czy gospodarstwa wielkotowarowe.
Zasady kwalifikacji
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia – magisterskie jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (posiadanie tytułu inżyniera lub magistra inżyniera). Zasady rekrutacji na te studia określa rada wydziału, a głównym kryterium jest ranking ostatecznego wyniku studiów – bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonego limitu miejsc.
Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego lub drugiego stopnia, które należy złożyć przy ul. Oczapowskiego 11 w pokoju E130 od 31.01.2023r do 14.02.2023r w godzinach od 9.00 do 15.00. Zaświadczenie można pobrać w macierzystym dziekanacie. Kandydat zakwalifikowany powinien potwierdzić zamiar studiowania poprzez złożenie kompletu dokumentów w dniach 18.02 i 19.02.2023r przy ul. Oczapowskiego 11 w sali B213 w godzinach od 9.00 do 15.00.Egzaminy wstępne dla kandydatów legitymujących się dokumentem uprawniającym do podjęcia studiów uzyskanym za granicą odbądą się 17.02.2023r. o godzinie 10.00.
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:
1. podpisane podanie wydrukowane z sytemu IRK
2. kopia dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Punktu Obsługi Kandydata UWM)
3. oryginał zaświadczenia o wyniku studiów (o ile na wcześniejszym etapie została złożona kopia)
4. 1 fotografie o wymiarach 35 x 45mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem oraz Nr ID IRK
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania należy złożyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą kierunku.
Dodatkowe informacje
Kierunki upoważniające do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej:
- Bioinżynieria produkcji żywności
- Edukacja techniczno - informatyczna
- Energetyka
- Inżynieria bezpieczeństwa
- Inżynieria Chemiczna i Procesowa
- Inżynieria przetwórstwa żywności
- Inżynieria Środowiska
- Leśnictwo,
- Mechanika i budowa maszyn
- Mechatronika
- Ochrona Środowiska
- Ogrodnictwo
- Rolnictwo
- Technika rolnicza i leśna
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Zootechnika