Code | 03_SMU_TZiZC |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Food Sciences |
Field of studies | Food Technology and human nutrition |
Form of studies | Full-time |
Level of education | Second level |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 48 |
Duration | 3 semestry |
Recruitment committee address | Pl. Cieszyński 1; 10-719 Olsztyn, Telefon do Komisji Rekrutacyjnej: 89-253-47-03 |
Office opening hours | 9:00-15:00 |
WWW address | http://www.uwm.edu.pl/wnz/ |
Required document | |
Ask a question |
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
JEST DLA OSÓB, KTÓRE…
pasjonuje żywność, są zainteresowane zrozumieniem złożoności procesów pozyskiwania, przetwarzania i dystrybucji żywności, chcą poznać tajniki smaku i innych cech sensorycznych żywności, a także są zainteresowane aspektem wytwarzania żywności bezpiecznej, jak najlepszej jakości oraz wartości odżywczej
POSZUKUJĄ …
programu, który zapewni im umiejętności niezbędne do wpływania na rynek żywności oraz pomoże poprawić jakość życia ludzi, dzięki dogłębnemu zrozumieniu procesów związanych z wytwarzaniem żywności i wprowadzaniem jej na rynek.
CHCĄ ZOSTAĆ ...
- technologiem,
- głównym technologiem,
- kierownikiem produkcji,
- menedżerem ds. jakości,
- pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego
NASZA TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:
Programy studiów na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOSĆI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia zostały opracowane z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności oraz o przeprowadzane przez nich badania, a także dzięki silnej współpracy naszego wydziału z otoczeniem gospodarczym oraz praktykami.
Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem już od 75 lat i jest kuźnią kadr dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza mleczarskiego. Wielu wyjątkowych pracowników przemysłu spożywczego oraz organów kontroli i nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności szczyci się ukończeniem kierunku właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Dzięki praktycznym metodom nauczania, w oparciu o doskonałą i nowoczesną infrastrukturę dydaktyczno – badawczą studenci studiów inżynierskich oraz magisterskich nie tylko zasmakują czym jest studiowanie, ale także będą realizować projekty oparte o rzeczywiste scenariusze.
Studia na naszym wydziale kończą się na pierwszym stopniu uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera, a na drugim stopniu magistra inżyniera. To są wiedza i umiejętności weryfikowane przez rynek pracy.
Kierunek TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA na Wydziale Nauki o Żywności UWM przeszedł znakomicie ewaluację (2019). Polska Komisja Akredytacyjna w raporcie oceniającym podkreśliła bardzo dobre przygotowanie absolwentów do zawodu. Wyniki ewaluacji są ważne przez najbliższe 6 lat.
Portal OTO UCZELNIE o kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka pisze tak: https://www.otouczelnie.pl/artykul/1428/Technologia-zywnosci-i-zywienie-czlowieka
"Wysoko pozytywna ocena Polskiej Komisji Akredytacyjnej"; Dowiedz się więcej:
http://www.uwm.edu.pl/egazeta/technologia-zywnosci-zywienie-czlowieka-swietnie-ocenie-pka
Zapoznaj się z folderem rekrutacyjnym na rok akademicki 2022/2023:
Masz więcej pytań pisz: rekrutacja.wnoz@uwm.edu.pl
ZAKRESY KSZTAŁCENIA NA II STOPNIU KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
1. absolwent zakresu kształcenia: żywienie człowieka posiada wiedzę związaną zasadami prawidłowego żywienia. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach kierowniczych we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego, w tym szczególnie w zakładach gastronomicznych typu zamkniętego i otwartego;
2. absolwent zakresu kształcenia: inżynieria przetwórstwa żywności jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich we wszystkich branżach przemysłu spożywczego.
3. absolwent zakresu kształcenia: inżynieria przetwórstwa żywności/food engineering (oferta w języku angielskim) jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich we wszystkich branżach przemysłu spożywczego; rekrutacja pod linkiem:
https://irk.uwm.edu.pl/pl/offer/REK_20_21_L_ENGLISH/programme/03_SMU_TZiZC_ANG/?from=field:03
4. absolwent zakresu kształcenia: technologia żywności posiada wiedzę związaną z przetwarzaniem żywności. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach kierowniczych we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego, w tym szczególnie w zakładach gastronomicznych typu zamkniętego i otwartego oraz zakładach przemysłowej produkcji potraw.
Studia drugiego stopnia (magisterskie) trwają 3 semestry: Absolwent studiów drugiego stopnia ma zaawansowane umiejętności i wiedzę w realizowanym zakresie oraz jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia (studia doktoranckie).
POSTĘPOWANIE KWALIFIKACYJNE I REKRUTACYJNE:
Opłata rekrutacyjna: 85 zł (termin wniesienia opłaty: do 14.02.2023 r.)
więcej informacji: http://www.uwm.edu.pl/kandydaci/rekrutacja-srodroczna-luty-2023
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych inżynierskich), na tym samym lub innym kierunku studiów (wykaz kierunków, po których istnieje możliwość kontynuacji nauki na studiach drugiego stopnia na ww kierunku – poniżej). Głównym kryterium w jest ranking ostatecznego wyniku studiów ( bez wyrównania do pełnej oceny),
w ramach określonego limitu miejsc.
Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są dostarczyć komisji rekrutacyjnej zaświadczenie o wyniku studiów w terminie rejestracji w systemie IRK.
Zaświadczenie o wyniku studiów pierwszego stopnia lub studiów magisterskich - dla kandydatów na studia ii stopnia [otwórz pdf], wg wzoru UWM
NA PROŚBĘ ABSOLWENTA WŁAŚCIWY DZIEKANAT MOŻE WYSTAWIĆ WIĘCEJ EGZEMPLARZY POWYŻSZEGO ZAŚWIADCZENIA
Zaświadczenie należy dostarczyć do 14.02.2023 r. do godz. 15.00.
WYKAZ KIERUNKÓW, PO KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ KONTYNUACJI NAUKI NA STUDIACH DRUGIEGO STOPNIA:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Bioinżynieria produkcji żywności
- Biotechnologia
- Chemia i technologia żywności
- Gastronomia - sztuka kulinarna
- Ichtiologia i akwakultura
- Inżynieria chemiczna i procesowa
- Inżynieria przetwórstwa żywności
- Ogrodnictwo
- Rolnictwo
- Rybactwo
- Technologia żywności i żywienie człowieka
- Towaroznawstwo
- Zarządzanie i inżynieria produkcji
- Zootechnika
Z uzupełnieniami w ramach punktów ECTS (maksymalnie do 30 punktów)
- Dietetyka
- Inżynieria produkcji
- Mikrobiologia
- Technologia chemiczna
W przypadku innych tytułów (inżynierskich): postępowanie zgodnie z procedurą WSZJK-PD-NoŻ-1 dostępną na stronie Wydziału Nauki o Żywności, w zakładce Wydziałowe Procedury Zapewniania Jakości Kształcenia
Po zakwalifikowaniu na studia (ogłoszenie list kandydatów: dnia 16.02.2023 r. o godz. 10.00) w celu potwierdzenia chęci studiowania należy dostarczyć następujące dokumenty:
1. podanie o przyjęcie na studia wydrukowane z systemu IRK opatrzonego własnoręcznym podpisem,
2. xero-kopii dyplomu ukończonych studiów pierwszego poświadczonej za zgodność z oryginałem (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Dziekanatu),
3. oryginał zaświadczenia o wyniku studiów (o ile na wcześniejszym etapie została złożona kopia),
4. 1 szt. fotografii o wymiarach 35x45 mm, na jasnym tle, zgodne z wymogami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych
Wyżej wymienione dokumenty należy dostarczyć do 17.02.2023 r. do godz. 15.00 (liczy się data wpływu do UWM, a nie data wysłania dokumentów).
PRZYJMOWANIE DOKUMENTÓW:
Pl. Cieszyński 1 (bl 43), pok. 04,
godz. przyjęć: 8.00 - 15.00
tel.: 89 523 47 03 (IRK)
W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt, na adres e-mail: rych@uwm.edu.pl
Niedostarczenie w wyznaczonym terminie wymaganych dokumentów oznacza rezygnację ze studiów i powoduje skreślenie kandydata z listy osób kwalifikowanych do przyjęcia na I rok studiów danego kierunku bez odrębnego wezwania do uzupełnienia dokumentów.