Code | 67_SMU_IPwPRS |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Technical Sciences |
Field of studies | Precision engineering in agri-food production |
Form of studies | Full-time |
Level of education | Second level |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 24 |
Duration | 3 semestry |
Recruitment committee address | ul. Oczapowskiego 11 10-719 Olsztyn |
Office opening hours | Informacje dotyczące rekrutacji tel 523-45-14, pokój E130 w godzinach 9.00 - 15.00 |
WWW address | http://www.uwm.edu.pl/wnt |
Required document | |
Ask a question |
Opis
Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej
Studia II stopnia trwają 3 semestry.
Studenci zdobywają wszechstronną wiedzę i umiejętności z zakresu inżynierii systemów oraz zaawansowanych technik projektowania, modelowania i optymalizacji procesów wykorzystywanych w technologiach produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym. Nabywają umiejętność wykorzystywania systemów satelitarnych i zaawansowanych technik pomiarowych w sterowaniu produkcją i eksploatacją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w branży rolno-spożywczej. Poznają zasady gospodarowania energią, zasobami i produktami ubocznymi w produkcji rolno-spożywczej. Poznają podstawy innowacyjności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów.
Kwalifikacje absolwenta
Studia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej kształcą specjalistów, którzy dzięki zdobytemu wykształceniu mogą podejmować pracę w przedsiębiorstwach usługowych oraz produkcyjnych branży rolno-spożywczej lub jednostkach projektowych i doradczych, takich jak zakłady przetwórstwa spożywczego, zakłady produkcji maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego lub rolnictwa, firmy zajmujące się projektowaniem i dostarczaniem technologii dla przemysłu spożywczego, ośrodki doradztwa i usług na rzecz rolnictwa, czy gospodarstwa wielkotowarowe.
Zasady kwalifikacji
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia – magisterskie jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (posiadanie tytułu inżyniera lub magistra inżyniera). Zasady rekrutacji na te studia określa dziekan wydziału, a głównym kryterium jest ranking ostatecznego wyniku studiów – bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonego limitu miejsc.
Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego lub drugiego stopnia, które należy złożyć przy ul. Oczapowskiego 11 w pokoju E130 od 30.01.2023r do 14.02.2023r w godzinach od 9.00 do 15.00. Zaświadczenie można pobrać w macierzystym dziekanacie. Kandydat zakwalifikowany powinien potwierdzić zamiar studiowania poprzez złożenie kompletu dokumentów w dniach 16.02 i 17.02.2023r przy ul. Oczapowskiego 11 w pokoju E130 w godzinach od 9.00 do 15.00. Egzaminy wstępne dla kandydatów legitymujących się dokumentem uprawniającym do podjęcia studiów uzyskanym za granicą odbądą się 15.02.2023r. o godzinie 10.00.
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:
- Podpisane własnoręcznie podanie wydrukowane z systemu Internetowej Rejestracji Kandydatów. Na koncie rejestracyjnym kandydata, w „Zgłoszeniach rekrutacyjnych”, pod kierunkiem studiów, na który kandydat dokonał zapisu, znajduje się link „Dokumenty i dalsze kroki” w którym zamieszczone jest podanie na studia.
- Kopię (XERO) dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem (poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Dziekanatu UWM)*
- Oryginał zaświadczenia o wyniku studiów. (O ile na wcześniejszym etapie nie został już złożony).
- 1 fotografię o wymiarach 35 x 45mm najasnymtle,zgodnez wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem oraz Nr ID z systemu IRK
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania należy złożyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą kierunku.
Dodatkowe informacje
Kierunki upoważniające do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno-spożywczej:
- Bioinżynieria produkcji żywności
- Biotechnologia
- Edukacja techniczno - informatyczna
- Energetyka
- Inżynieria bezpieczeństwa
- Inżynieria Chemiczna i Procesowa
- Inżynieria przetwórstwa żywności
- Inżynieria Środowiska
- Leśnictwo,
- Mechanika i budowa maszyn
- Mechatronika
- Ochrona Środowiska
- Ogrodnictwo
- Rolnictwo
- Technika rolnicza i leśna
- Technologia Drewna
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Zootechnika