Code | 10600_SMU_BR |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Animal Bioengineering |
Field of studies | Biogospodarka rybacka |
Form of studies | Full-time |
Level of education | Second level |
Educational profile | academic |
Duration | 3 semesters |
Ask a question |
Studia na kierunku drugiego stopnia Biogospodarka rybacka trwają 3 semestry (90 pkt ECTS)
Absolwent kierunku charakteryzował się będzie:
- posiadaniem zaawansowanej wiedzy z zakresu technik, technologii i urządzeń stosowanych w chowie i hodowli ryb oraz bezkręgowców słodkowodnych i morskich;
- znajomością zasad zrównoważonego gospodarowania naturalnymi populacjami organizmów wodnych, stosowania czynnych i biernych metod ich ochrony oraz umiejętnością wybrania odpowiedniego modelu zagospodarowania danego akwenu;
- znajomością zagadnień z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem rybackim;
- umiejętnościami stosowania krajowych i unijnych instrumentów prawa (wodnego, rybackiego i ochrony środowiska), polityki rolnej i strukturalnej;
- wszechstronnym przygotowaniem do planowania, projektowania i kontroli procesów technologicznych, nadzoru oraz eksploatacji maszyn i urządzeń, wykorzystywanych w gospodarce rybackiej, a także do pozyskiwania funduszy krajowych i UE na rozwój przedsiębiorstw rybackich;
- umiejętnościami analizy trendów i wyzwań stojących przed gospodarką rybacką związanych z pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowców, zagospodarowywaniem odpadów, bezpieczeństwem żywnościowym oraz ochroną bioróżnorodności;
- umiejętnością rozwiązywania problemów gospodarki rybackiej, innowacyjnością i zdolnościami szybkiego przystosowywania się do zmieniającego się otoczenia społeczno-gospodarczego;
- znajomością funkcji i zakresu obowiązków Ichtiologa w przedsiębiorstwach i organizacjach rybackich o zróżnicowanym profilu produkcyjnym oraz podstaw metodologii badań naukowych (projektowania eksperymentów badawczych z wykorzystaniem nowoczesnych metod, technik, technologii oraz narzędzi statystycznych i technik informatycznych)
- znajomością języka obcego nowożytnego na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy, umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej oraz nawiązywanie bezpośrednich kontaktów zawodowych.
Nabyta wiedza pozwala na kontynuację kształcenia w różnych formach (szkoła doktorska, studia podyplomowe).
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia lub dyplomu studiów drugiego stopnia oraz legitymowanie się tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera.
KIERUNKI UPOWAŻNIAJĄCE DO PODJĘCIA STUDIÓW DRUGIEGO STOPNIA
- Ichtiologia i akwakultura
- Rybactwo
- Aquaculture and fisheries (absolwenci studiujący w jezyku polskim)
KIERUNKI WYMAGAJĄCE UZUPEŁNIENIA W RAMACH DODATKOWYCH PUNKTÓW ECTS
(maksymalnie do 30 pkt. ECTS)
- Agrobioinżynieria
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywnośc
- Biogospodarka
- Bioinformatyka w biogospodarce
- Bioinżynieria produkcji żywności
- Bioinżynieria zwierząt
- Biotechnologia
- Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
- Ekotechnologie i bioprocesy
- Eksploatacja zasobów naturalnych
- Gastronomia – sztuka kulinarna
- Inżynieria środowiska
- Leśnictwo
- Ochrona środowiska
- Rolnictwo
- Technologia żywności
- Technologia żywności i żywienie człowieka.
- Towaroznawstwo i marketing żywności
- Zootechnika
ZASADY NABORU NA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA
1. Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia danego kierunku jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia (zawodowych).
2. Zakres kierunków, po których absolwenci mogą ubiegać się o przyjęcie na dany kierunek studiów ze szczególnym uwzględnieniem kwalifikacji kandydata uzyskanych w wyniku ukończenia studiów określa Rada Dziekańska.
3. Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.
4. Absolwentowi szkoły wyższej, w której obowiązuje skala ocen z najwyższą oceną 5,50 lub 6,00 –w postępowaniu kwalifikacyjnym uwzględnia się wynik studiów przeliczony według poniżej wskazanej zasady:
1) przy skali ocen z najwyższą oceną 5,50 - wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,1,
2) przy skali ocen z najwyższą oceną 6,00 -wynik studiów dzieli się przez współczynnik 1,2.
5. Dokumentem warunkującym wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego jest zaświadczenie o ukończeniu studiów pierwszego stopnia (zawodowych) lub magisterskich (drugiego stopnia lub jednolitych magisterskich), które należy złożyć przy ul. Oczapowskiego 5 w pokoju 132 lub 134 od 29.01.2025r do 13.02.2025r w godzinach od 9.00 do 15.00. Zaświadczenie należy pobrać w macierzystym Dziekanacie.
Kandydat zakwalifikowany powinien potwierdzić zamiar studiowania poprzez złożenie kompletu dokumentów w dniach 19-20.02.2025 r. przy ul. Oczapowskiego 5 w pokoju 132 lub 134 w godzinach od 9.00 do 15.00.
Komplet dokumentów potwierdzających chęć studiowania:
1. podpisane podanie wydrukowane z sytemu IRK
2. kopia dyplomu ukończenia studiów poświadczona za zgodność z oryginałem
(poświadczenia zgodności może dokonać notariusz lub pracownik Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej)
3. oryginał zaświadczenia o wyniku studiów
4. oświadczenie dotyczące wyboru zakresu kształcenia w ramach studiów drugiego stopnia (druk do pobrania w systemie IRK, bądź w dziekanacie)
5. fotografia (1 szt.) o wymiarach 35 x 45 mm, na jasnym tle, zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych, opisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem.
Opłata rekrutacyjna na rok akademicki 2024/2025 wynosi 85 zł
Opłata musi być uiszczona przez Kandydata na indywidualny numer konta wskazany w systemie IRK (Internetowej Rejestracji Kandydatów).
Zalecamy wnoszenie opłat przez przelewy internetowe.
Opłata nanoszona jest do systemu IRK po przekazaniu jej na konto UWM przez bank wnoszącego opłatę (w ciągu 1-2 dni).