Code | 53_SMU_DIET |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Health Sciences |
Field of studies | Dietetics |
Form of studies | Full-time |
Level of education | Second level |
Educational profile | practical |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 25 |
Duration | 4 semestry |
Recruitment committee address | Biblioteka Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie ul. M. Oczapowskiego 12 B 10-719 Olsztyn |
Office opening hours | 9:00 - 15:00 |
WWW address | http://szp.uwm.edu.pl/ |
Required document | |
Ask a question |
Dietetyka (studia drugiego stopnia) to kierunek łączący wiedzę dwóch dziedzin nauki: nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Celem kształcenia jest przygotowanie do pełnienia ról zawodowych i społecznych specjalistów o wysokich kwalifikacjach, zajmujących się opracowaniem i przygotowaniem różnego typu diet dla ludzi zdrowych i chorych oraz prowadzących działalność edukacyjną w zakresie prawidłowego żywienia i profilaktyki żywieniowej. Studia przygotowują także do prowadzenia badań naukowych oraz kierowania się zasadami Dobrej Praktyki Klinicznej i Dietetyki Opartej na Faktach. Studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka obejmują m.in. takie przedmioty jak: pedagogika zdrowia, patofizjologia kliniczna, immunologia, prawo w praktyce dietetycznej, nowoczesne technologie potraw dietetycznych, marketing i zarządzanie w dietetyce, psychodietetyka z elementami klinicznymi, mikrobiota człowieka, nutrigenomika i nutrigenetyka, catering dietetyczny i inne.
Jako nasz student, już w trakcie studiów, możesz rozwijać działalność naukową, rozwijać swoje pasje i ciekawie spędzać czas w Kole Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, udowadniając, że żywienie nie jest wcale nudne. Ogromnym sukcesem studentów kierunku jest organizacja "Dni Świadomości Żywieniowej", mających na celu wymianę poglądów dotyczących żywności i żywienia z udziałem specjalistów różnych dziedzin.
Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy w: poradniach dietetycznych, placówkach systemu ochrony zdrowia, placówkach oświatowo-wychowawczych, placówkach służb społecznych, stacji sanitarno-epidemiologicznej, gabinetach odnowy biologicznej, ośrodkach wellness&spa, klubach sportowych i fitness, zakładach przemysłu spożywczego, firmach cateringowych, portalach internetowych. Absolwent legitymuje się kompetencjami do pracy na stanowiskach wykonawczych i kierowniczych oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług dietetycznych.
Zasady kwalifikacji
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia na tym samym kierunku studiów.
Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.
Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są załączyć skan zaświadczenia o wyniku studiów na swoim koncie w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów (irk.uwm.edu.pl) lub przedłożyć w Punkcie Obsługi Kandydata do celów kwalifikacji zgodnie z harmonogramem rekrutacji - do dnia 22.07.2024 r. (do godz. 15:00).
(zaświadczenie wg wzoru określonego przez UWM !!! - link do wzoru zaświadczenia: https://uwm.edu.pl/kandydaci/dokumenty).