• log in
  • create an account

Recruitment for studies for the academic year 2024/2025

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Dietetics - second-cycle, full-time

Details
Code 53_SMU_DIET
Organizational unit Faculty of Health Sciences
Field of studies Dietetics
Form of studies Full-time
Level of education Second level
Educational profile practical
Language(s) of instruction Polish
Admission limit 25
Duration 4 semestry
Recruitment committee address Biblioteka Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie ul. M. Oczapowskiego 12 B 10-719 Olsztyn
Office opening hours 9:00 - 15:00
WWW address http://szp.uwm.edu.pl/
Required document
  • Higher education
  Ask a question
There is currently no active phase.

Past phases in this registration:
  • Phase 1 (06.06.2024 00:00 – 22.07.2024 15:00)

Dietetyka (studia drugiego stopnia) to kierunek łączący wiedzę dwóch dziedzin nauki: nauk medycznych i nauk o zdrowiu. Celem kształcenia jest przygotowanie do pełnienia ról zawodowych i społecznych specjalistów o wysokich kwalifikacjach, zajmujących się opracowaniem i przygotowaniem różnego typu diet dla ludzi zdrowych i chorych oraz prowadzących działalność edukacyjną w zakresie prawidłowego żywienia i profilaktyki żywieniowej. Studia przygotowują także do prowadzenia badań naukowych oraz kierowania się zasadami Dobrej Praktyki Klinicznej i Dietetyki Opartej na Faktach. Studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka obejmują m.in. takie przedmioty jak: pedagogika zdrowia, patofizjologia kliniczna, immunologia, prawo w praktyce dietetycznej, nowoczesne technologie potraw dietetycznych, marketing i zarządzanie w dietetyce, psychodietetyka z elementami klinicznymi, mikrobiota człowieka, nutrigenomika i nutrigenetyka, catering dietetyczny i inne.

Jako nasz student, już w trakcie studiów, możesz rozwijać działalność naukową, rozwijać swoje pasje i ciekawie spędzać czas w Kole Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, udowadniając, że żywienie nie jest wcale nudne. Ogromnym sukcesem studentów kierunku jest organizacja "Dni Świadomości Żywieniowej", mających na celu wymianę poglądów dotyczących żywności i żywienia z udziałem specjalistów różnych dziedzin.

Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy w: poradniach dietetycznych, placówkach systemu ochrony zdrowia, placówkach oświatowo-wychowawczych, placówkach służb społecznych, stacji sanitarno-epidemiologicznej, gabinetach odnowy biologicznej, ośrodkach wellness&spa, klubach sportowych i fitness, zakładach przemysłu spożywczego, firmach cateringowych, portalach internetowych. Absolwent legitymuje się kompetencjami do pracy na stanowiskach wykonawczych i kierowniczych oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług dietetycznych.


Zasady kwalifikacji

Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia na kierunku dietetyka jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia na tym samym kierunku studiów.

Kryterium kwalifikacji kandydatów na studia drugiego stopnia jest ranking ostatecznego wyniku studiów bez wyrównania do pełnej oceny, w ramach określonej liczby miejsc.

Kandydaci na studia drugiego stopnia zobowiązani są załączyć skan zaświadczenia o wyniku studiów na swoim koncie w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów (irk.uwm.edu.pl) lub przedłożyć w Punkcie Obsługi Kandydata do celów kwalifikacji zgodnie z harmonogramem rekrutacji - do dnia 22.07.2024 r. (do godz. 15:00).

(zaświadczenie wg wzoru określonego przez UWM !!! - link do wzoru zaświadczenia: https://uwm.edu.pl/kandydaci/dokumenty).

 

https://rekrutacja.uwm.edu.pl

 

REKRUTACJA KROK PO KROKU